Ga naar de inhoud

ZwangerFit Mindful

ZwangerFit Mindful

Zwangerfit Mindful is er voor alle vrouwen die zich meer en beter willen kunnen ontspannen in een hele bijzondere levensfase, de zwangerschap. Klachten tijdens de zwangerschap kunnen ontstaan door te weinig kracht, maar ook door een teveel aan spanning /stress en onvoldoende kunnen loslaten. En goed kunnen omgaan stress tijdens de zwangerschap werkt ook door naar de bevalling. Uit onderzoek blijkt dat hoe minder stress je ervaart, hoe groter de kans op een bevalling zonder medische interventies wordt. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat door het hoge niveau aan stresshormonen, de weeën moeilijker op gang komen of steeds afgeremd worden. Daardoor verloopt een bevalling minder makkelijk. Het kan ook zijn dat wanneer je continue stress en angst ervaart, dit leidt tot een verminderde zelfeffectiviteit; zo ga je de bevalling in met gedachtes als; ik kan dit niet’. Dit zorgt voor spanning en zo wordt pijn heftiger ervaren. 
Mindfulness tijdens de zwangerschap maakt je bewuster van gevoelens, gewaarwordingen en gedachtes ten aanzien van de bevalling en het moederschap. En als de bevalling anders loopt dan je verwacht had, wat bijna altijd zo is, dan heb je erg veel aan een flexibele mentale houding, zodat je de situatie kunt accepteren zoals deze is. Je innerlijke houding ten aanzien van pijn en de situatie kan ook ondersteunend zijn doordat je een grip hebt op bijvoorbeeld je ademhaling, een kleine beweging die je maakt, een verandering van lichaamshouding. Je kunt een zelf een reactie geven die helpend is. Dat is een heel goed gevoel, ook wanneer het allemaal heftig is, je hebt altijd je ademhaling die steunend kan zijn.

Ben je meer mindful, anders gezegd, meer aandachtig aanwezig in je lichaam en in allerlei situaties, dan helpt je dat om gedachtes, pijn en gevoelens zichtbaarder te maken, zonder oordeel, met mildheid naar jezelf. Vanuit zo’n optiek wordt pijn en stress beter hanteerbaar. Je leert beter te voelen wat er allemaal in je veranderende lichaam gebeurt en hoe hier op een adequate manier mee om te gaan, soms door een kleine beweging, soms door ademhaling, soms door een innerlijke houding van acceptatie/openheid/mildheid te praktiseren. Je bent in staat om ondanks klachten, toch een sfeer rust en ontspanning voor jezelf te creëren, zowel fysiek als mentaal. Daarbij voel je je ook veilig genoeg om je uit te spreken, dingen te delen, om hulp te vragen, je kwetsbaarheid te delen. Bij de bevalling heb je alle steun en liefde nodig van de mensen om je heen.
Een ontspannen en relaxed persoon die zich veilig en gesteund voelt, kan namelijk alles beter aan, de draagkracht is groter.
De oefeningen bestaan uit rustige en kleine bewegingen in combinatie met ademhalingsoefeningen. Je voelt veel beter waar het teveel aan spanning zit en hoe dit verlicht kan worden door er bijvoorbeeld naar toe te gaan met je ademhaling, of door bepaalde kleine bewegingen te maken.

Je zult zichzelf beter tot rust kunnen brengen en vanuit een ontspannen toestand kun je dingen beter in perspectief plaatsen. Bewust kunnen ontspannen, mindful aanwezig blijven als het moeilijk is, zijn vaardigheden die niet alleen gedurende een zwangerschap erg zinvol zijn, maar ook in de periode na bevalling of situaties in het leven waarin je tijdelijk veel stress ervaart. We helpen je hier graag bij.

Wat?

We starten met het verzamelen en focussen van de aandacht. Vervolgens komt een meer actievere fase met rustige bewegingen, in combinatie met focussen. Het aanleren van de buikademhaling is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Hoe kun je via de ademhaling meer ruimte creëren in je lichaam? Je leert met je aandacht en ademhaling naar een pijnlijk gebied te gaan en door te ademen. Soms helpt het ook om middels een kleine verandering in houding of door een kleine beweging, de pijn te verlichten. Oefeningen om contact te maken met je baby. Een ontspanningsmassage kan ook helpen om pijnklachten wat sneller te doorbreken. Ook doen we oefeningen om het lichaamsbewustzijn te vergroten waardoor spanning en stress effectiever gereguleerd worden. Zo leert je oplopende signalen van (spier)spanning te herkennen bij jezelf. Spanning in het lichaam kan ook ontstaan door stressvolle of veel zorgelijke gedachtes.
Naast ontspanningstechnieken kunnen we desgewenst ook aandacht besteden aan het selectief aan en ontspannen van diverse spieren waaronder de bekkenbodemspieren, maar ook de dwarse buikspieren. Deze m.transversus abdominus (dwarse buikspier) ondersteunt de uitademing en is ook actief bij de persfase van de bevalling. Een belangrijke spier; hij stabiliseert het bekken en ook omdat met behulp van aanspanning van deze spier je je kindje meer actiever kunt ‘dragen’. Een goede houding zowel in stand als zittend, is belangrijk om klachten te voorkomen of te verminderen. Symmetrie in beweging en doorademen bij bewegingen is belangrijk. Uit vele onderzoeken blijkt dat juiste voorlichting (met betrekking tot houding, beweging, pijn en ook bij de bevalling etc.) een heel groot pijnstillend effect heeft en dat angstige gevoelens erdoor verminderd worden. 

Wanneer?

Matjes, kussens en dekens zijn aanwezig op de praktijk. Wilt u meer informatie of wilt u een individuele afspraak maken voor bijvoorbeeld een zwangerschapsmassage, dan kan dat ook. Mail gerust: info@fysiovillawesthof.nl Het is geen probleem om uw kindje(s) mee te nemen naar uw afspraak. Welkom!

ONZE SPECIALISATIES

Heeft u nog vragen
of wilt u direct een afspraak maken?

Fysio Villa Westhof
Berg en Dalseweg 172
6522 CC Nijmegen

024 – 679 1645 info@fysiovillawesthof.nl
Direct een afspraak maken

Openingstijden:

Maandag:       07:00  –  18:00
Dinsdag:         08:00  –  16:30
Woensdag:     08:00  –  16:30
Donderdag:    07:00  –  18:00
Vrijdag:           08:00  –  18:00

Alle rechten voorbehouden Fysio Villa Westhof 2023 | Jacobs-IT Solutions