Ga naar de inhoud

Kaakpijn

Fysiotherapie bij kaakklachten

De kauwspieren zorgen ervoor dat onze onderkaak tegen de bovenkaak wordt getrokken. Ook zorgen deze spieren ervoor dat de onderkaak vrij kan schuiven tijdens het kauwen. Een te hoge tonus van de kauwspieren kan pijn veroorzaken rondom de kaken, bij de aanhechtingen, en zorgt soms ook voor uitstralende pijn naar het hoofd/halsgebied. Vaak zijn hypertone kauwspieren (met name de m.masseter) gerelateerd aan spanning, stress en/of angst. Het kan ook zijn dat uw bepaalde gewoontes heeft ontwikkeld gedurende de tijd, of na periode van stress. Mogelijk klemt u uw kaken sterk op elkaar of heeft u de gewoonte om met uw tong te duwen/persen tegen de voortanden. Ook tandenknarsen in de nacht komt vaak voor. Dit kan in de ochtend veel pijn en stijfheid geven. Het spreken met een zogenaamde ‘kaak geklemde spraak’ kan ook pijn veroorzaken. 
Eten kauwen kan vaak met veel minder kracht, of meer symmetrisch gedaan worden. Door u van bepaalde gewoontes bewust te worden, zullen de blijvend pijnklachten verminderen. Kijkend in de spiegel (of door een filmpje) wordt u zich gemakkelijker bewust van hoe u beweegt. Wij kunnen u helpen bij het vergroten van het lichaamsbewustzijn.

Behandeling

We gaven het al eerder aan; spanning en stress spelen vaak een rol bij dit soort pijnklachten. Met adem en ontspanningstechnieken vergroot u uw lichaamsbewustzijn, leert u anders omgaan met stress en ook signalen van oplopende spanning te herkennen. U wordt zich door de oefeningen meer bewust van onnodige spierspanning, uw ademhaling, mate van spierkracht en algehele lichaamshouding. Bewustwording van de gewoontes is stap één. Deze gewoontes houden de klachten namelijk in stand. Een behandeling bij Fysio Villa Westhof kan bijvoorbeeld bestaan uit oefeningen en tips voor het vergroten van het lichaamsbewustzijn, adem en ontspanning oefeningen, massage kaak/halsspierenof dry needling van de nek of schouderspieren.

ONZE SPECIALISATIES

Heeft u nog vragen
of wilt u direct een afspraak maken?

Fysio Villa Westhof
Berg en Dalseweg 172
6522 CC Nijmegen

024 – 679 1645 info@fysiovillawesthof.nl
Direct een afspraak maken

Openingstijden:

Maandag:       07:00  –  18:00
Dinsdag:         08:00  –  16:30
Woensdag:     08:00  –  16:30
Donderdag:    07:00  –  18:00
Vrijdag:           08:00  –  18:00

Alle rechten voorbehouden Fysio Villa Westhof 2023 | Jacobs-IT Solutions