Ga naar de inhoud

Vestibulaire revalidatie

Vestibulaire revalidatie

Deze vorm van fysiotherapie helpt het evenwichtsorgaan te herstellen of te compenseren voor verlies van functie. De behandeling bestaat uit het trainen van adaptatie, (het vermogen van uw evenwichtssysteem om anders te reageren op een beweging die nu juist duizeligheid veroorzaakt) substitutie (het leren toepassen van andere manieren van bewegen om de verloren functie te vervangen) en habituatie (afname van de duizeligheid door gewenning aan de prikkel die de klachten veroorzaakt). Door de therapie wordt het de functie en het vermogen van uw evenwichtssysteem weer beter, waardoor duizeligheid zal verminderen. Daarbij helpt adem en ontspanningstherapie de algehele spierspanning, angst en onrust die vaak bij duizeligheid ontstaat, voor een groot deel te verlichten. Ook massage van de nek en/ of schouderspieren kan deel uitmaken van de behandeling.

Behandeldoelen:

  • vermindering van duizeligheid en problemen met zien;
  • verbetering van balans-/evenwichtsstoornissen;
  • verminderen van angst en spierpijn;
  • verbeteren en hervatten van activiteiten uit het dagelijks leven.

Balanstraining

We trainen de balans door middel van loopoefeningen in combinatie met verschillende vormen van balans- en evenwichtsoefeningen.

Re-positionering technieken

Deze vorm van behandeling bestaat uit bewegingen van het hoofd om de oor kristallen weer op de juiste plaats in het oor te krijgen waardoor de duizeligheid vermindert of geheel verdwijnt. Bij BPPD is de Epley manoeuvre zinvol. De EPLEY manoeuvre bestaat een serie bewegingen met het hoofd, om de kristalletjes weer naar de juiste te plek te bewegen.

Habituatie

De oefeningen volgens Cawthorne & Cooksey bestaan uit oog-, hoofd en rompbewegingen met als doel het provoceren van de duizeligheidsklachten. Herhaalde blootstelling aan de prikkel die duizeligheid veroorzaakt, zal uiteindelijk afname van klachten geven doordat gewenning / habituatie optreedt.

Blikstabilisatie oefeningen

Deze oefeningen hebben tot doel de adaptatie van de vestibulo-oculaire reflex. Dit wil zeggen het vermogen van het evenwichtssysteem om anders te reageren op de prikkel die duizeligheid veroorzaakt. De oefeningen bestaan uit hoofdbewegingen waarbij de ogen gericht zijn op een vast voorwerp of op een bewegend voorwerp.

Voor deze vorm van van behandeling kunt u terecht bij Anna-Lena Zdarta of Marijke Clabbers-Beldman. Beiden hebben de gespecialiseerde training gevolgd bij het Apeldoorns Duizeligheid Centrum. Wij hebben korte overleglijnen met de specialisten aldaar.

ONZE SPECIALISATIES

Heeft u nog vragen
of wilt u direct een afspraak maken?

Fysio Villa Westhof
Berg en Dalseweg 172
6522 CC Nijmegen

024 – 679 1645 info@fysiovillawesthof.nl
Direct een afspraak maken

Openingstijden:

Maandag:       07:00  –  18:00
Dinsdag:         08:00  –  16:30
Woensdag:     08:00  –  16:30
Donderdag:    07:00  –  18:00
Vrijdag:           08:00  –  18:00

Alle rechten voorbehouden Fysio Villa Westhof 2023 | Jacobs-IT Solutions