Ga naar de inhoud

Rugklachten

Fysiotherapie bij rugklachten

Heeft u last van rugklachten dan kunnen alledaagse activiteiten als het huishouden, aankleden of even boodschappen doen ineens vervelende pijnklachten geven. Uw bewegingen gaan opeens niet meer vanzelf en pijnloos. Pijn wordt vaak gevoeld in de lage rug. Dat is heel vervelend en beperkend. Vaak ontstaan dit soort rugklachten door een te eenzijdige beweging, een bepaalde (werk)houding of juist te weinig algehele beweging. Dit leidt dan tot een verminderde belastbaarheid waardoor de rug extra kwetsbaar wordt. Soms heeft u moeite met bukken, opstaan of lang staan. Soms straalt de pijn uit naar billen of benen. Rugklachten kunnen aspecifiek of specifiek zijn, dit betekent zonder duidelijke oorzaak/ontstaansmoment of met duidelijke oorzaak.

 

Hernia

U kunt ook rugpijn hebben als gevolg van een hernia. U ervaart dan vaak pijn in één bil of been. Het is een scherpe pijn die kan uitstralen tot in de voet. Bepaalde bewegingen maken de pijn erger, liggen verlicht vaak. Soms geeft hoesten of niezen ook pijnscheuten. Soms heeft u het gevoel alsof het been slaapt of het voelt doof, prikkend of branderig aan. Dit komt omdat er bij een hernia druk op de zenuwbaan ontstaat door uitpuiling. Deze bundels zenuwen lopen vanaf de rugwervels tot in uw voet. In het verloop daarvan kunnen pijnklachten gevoeld worden.

Oorzaak

Tussenwervelschijven zijn schijfjes tussen de wervels en ze fungeren als schokdempers. In het midden van de tussenwervelschijf zit een zachte kern, de nucleus. Deze nucleus kan uitpuilen tegen een uittredende zenuw. Dit noemen we een hernia nucleus pulposus (HNP). Dit kan ontstaan als gevolg van slijtage van de tussenwervelschijf of door een verkeerde beweging. Het kan ook voorkomen bij mensen die geen zwaar werk doen. Stress, roken en lang in dezelfde houding zitten kunnen van invloed zijn. De diagnose ‘hernia’ kan alleen met zekerheid gesteld worden middels MRI onderzoek.

Soms heeft u last van bovenstaande pijnklachten, zonder dat er een hernia is gediagnosticeerd. Dit noemen we een pseudoradiculair syndroom. De prikkeling van de zenuw heeft dan een andere oorzaak, bijvoorbeeld een ontsteking of overbelasting van spieren of gewrichten in de rug. Het is belangrijk dat u ondanks uw klachten zo gewoon mogelijk in beweging blijft. Wij kunnen u hierbij adviseren en begeleiden.

Heeft u langer dan 3 maanden aaneengesloten pijnklachten dan spreken we van chronische rugklachten. Bij chronische pijnklachten zit de oorzaak in de verwerking van de pijn in onze hersenen. Stress en spanning speelt hierbij een grote rol. Lees hier meer over chronische pijn en onze behandelmogelijkheden.

ONZE SPECIALISATIES

Heeft u nog vragen
of wilt u direct een afspraak maken?

Fysio Villa Westhof
Berg en Dalseweg 172
6522 CC Nijmegen

024 – 679 1645 info@fysiovillawesthof.nl
Direct een afspraak maken

Openingstijden:

Maandag:       07:00  –  18:00
Dinsdag:         08:00  –  16:30
Woensdag:     08:00  –  16:30
Donderdag:    07:00  –  18:00
Vrijdag:           08:00  –  18:00

Alle rechten voorbehouden Fysio Villa Westhof 2023 | Jacobs-IT Solutions