Ga naar de inhoud

Conditie / Leefstijl

Fysiotherapie bij verminderde conditie

 

Een verminderde conditie kan ontstaan door ziekte, ouder worden, een ongeval of door combinaties van (chronische) aandoeningen. Een verminderde conditie kan ook ontstaan door een ongezonde leefstijl. Bij FYSIO Villa Westhof bieden wij voor ieder niveau passende en op maat gemaakte hersteltraining. Een doelstelling die voorop staat bij het verbeteren van de conditie is het weer verhogen of behouden van uw zelfstandigheid. De therapie bestaat vaak uit het oefenen van die handelingen die problemen geven. U kunt hierbij gebruik maken van al onze faciliteiten in onze trainingsruimte. Zo blijft u, of wordt u weer meer zelfredzaam. Indien pijn de beperkende factor is, kijken we ook daar naar de behandelmogelijkheden als massage,mobiliserende oefeningen of dry needling.

Fysiotherapie bij leefstijlproblemen

Veel gezondheidsproblemen en pijnklachten in de Westerse samenleving ontstaan als gevolg van een ongezonde leefstijl. Diabetes type 2, hart- en vaataandoeningen, darmziekten, obesitas, reuma en bepaalde longziekten. Een gezondere leefstijl kan bij deze aandoeningen tot aanzienlijke verbetering leiden. Bij diabetes type 2 is het effect van leefstijl het duidelijkst aangetoond; mensen kunnen deze ziekte ‘omkeren’ door structureel (blijvend) gezonder te gaan leven. Vaak hoeven zij dan minder medicijnen te gebruiken en soms kunnen ze er helemaal mee stoppen.  Ook tonen talloze onderzoeken aan dat een gezonde leefstijl helpt bij het voorkomen van ziekte. U bent fitter, heeft een betere weerstand en bent zo minder vatbaar voor ziekte.

Medicijngebruik, stress, te weinig ontspanning kunnen leiden tot slecht slapen, spierpijn, hoofdpijn en overgewicht. Met name regelmatig voldoende ontspannen is erg belangrijk, hiermee voorkomt u langdurige /chronische stress. Wij kunnen u hierbij helpen, lees hier meer over adem en ontspanningstherapie. Daarnaast is het zo dat chronische stress weer op allerlei manieren een negatief effect heeft op uw leefstijl. Lange tijd onder stress staan is veel schadelijker voor onze gezondheid dan af en toe een piek. Pieken en stress zijn juist heel normaal en af en toe ook nodig om goed te presteren. Het gaat erom dat u weer terug veert naar een gezond evenwicht, naar balans.

Direct én indirect heeft stress invloed op onze slaap, voeding en beweging. U ligt bijvoorbeeld vaak uren wakker doordat u piekert, hierdoor krijgt u al snel een slaaptekort. Hormonen die bijvoorbeeld het hongergevoel reguleren raken ontregeld. Overdag heeft u meer zin in zoete dingen/snacken en u voelt minder snel dat u vol zit. Doordat u constant moe bent heeft u geen puf meer om te gaan sporten of gezond te gaan koken ’s avonds. Deze neerwaartse spiraal is gelukkig ook opwaarts te beïnvloeden middels kleine veranderingen in uw leven. Dat is ook logisch. Als u iets meer beweegt, vooral buiten en ’s ochtends, is uw slaap van betere kwaliteit. Doordat u meer uitgerust bent, zult u beter voor uzelf zorgen, bijvoorbeeld door gezonder te koken of wel dat blokje om te lopen. Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, neemt u dan contact met ons op via info@fysiovillawesthof.nl

Leefstijlcoaching

Gezonder gaan leven is best lastig in onze maatschappij waarin altijd en overal ongezond/ bewerkt voedsel binnen handbereik is en waarin weinig beweging vereist is. Het is daarom belangrijk om met kleine (succesvolle) stapjes te beginnen. Met wat slimme trucjes uw omgeving of routines een béétje aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan het ’s avonds al klaarleggen van de sportkleding of mat, zodat u ’s ochtends al meteen iets kunt doen. U leert uzelf net iets weerbaarder te maken tegen ongezonde verleidingen. De als-dan methode is ook een handig psychologisch trucje om uw vermogen tot zelfregulatie net wat sterker te maken. U formuleert uw plan als iets wat u gaat dóén, in plaats van iets wat u moet laten. Dat werkt veel beter. Bijvoorbeeld: ‘Als ik een aflevering van mijn favoriete serie heb gekeken, dan zet ik meteen de tv uit en loop een blokje om’. Kies één ding per keer dat u wilt veranderen. Uit onderzoek is gebleken dat dit beter werkt dan allerlei dingen tegelijk veranderen (De Vet, E; 2019.)  

Behandeling van leefstijl gerelateerde klachten bestaat o.a. uit inzicht geven, juiste voorlichting en adviezen m.b.t. beweging, voeding, slapen en overgewicht. Ook het maken van een voedingsplan, een beweegplan, op maat gemaakte voorlichting en professionele coaching op het gebied wat voor u het meest van toepassing is. We kijken welk leefstijlprobleem er bij u het meest speelt en haken daarop in met de behandeling. Er zijn veel zorgaanbieders die uiteenlopende vormen van leefstijl coaching aanbieden. De vorm die Fysio Villa Westhof aanbiedt, heet Gecombineerde Leefstijl Interventie.


Marijke Clabbers-Beldman heeft de opleiding tot leefstijlcoach gevolgd bij 
Viaperspectief. Deze opleiding is erkend en geaccrediteerd door de beroepsvereniging van fysiotherapeuten (KNGF).

ONZE SPECIALISATIES

Heeft u nog vragen
of wilt u direct een afspraak maken?

Fysio Villa Westhof
Berg en Dalseweg 172
6522 CC Nijmegen

024 – 679 1645 info@fysiovillawesthof.nl
Direct een afspraak maken

Openingstijden:

Maandag:       07:00  –  18:00
Dinsdag:         08:00  –  16:30
Woensdag:     08:00  –  16:30
Donderdag:    07:00  –  18:00
Vrijdag:           08:00  –  18:00

Alle rechten voorbehouden Fysio Villa Westhof 2023 | Jacobs-IT Solutions