Ga naar de inhoud

Oncologische fysiotherapie

Wat is oncologische fysiotherapie

De oncologiefysiotherapeut biedt fysiotherapeutische behandeling en begeleiding van patiënten met kanker. Operaties, chemotherapie, bestralingen, immunotherapie of een stamceltransplantatie kunnen allemaal specifieke bijwerkingen veroorzaken. Veel voorkomende bijwerkingen zijn vermoeidheid, pijnklachten, conditie- en krachtverlies, gewrichtsklachten, gewichtstoename- of afname, botontkalking, concentratieproblemen, stress- of angstklachten of depressieve gevoelens. De oncologiefysiotherapeut kan zowel in de curatieve fase (als de behandeling gericht is op genezing) als in de palliatieve fase (als genezing niet meer mogelijk is), maar ook in de terminale fase veel voor patiënten betekenen. In deze laatste fase kan bijvoorbeeld voor meer comfort gezorgd worden door ademhalings- en ontspanningsoefeningen, massagetherapie of advisering met betrekking tot (lig)houding. Uit onderzoek is gebleken dat het belangrijks is om te blijven bewegen voor, tijdens en na de medisch oncologische behandeling. Bewegen voorafgaand en tijdens de behandelingen kan ervoor zorgen dat patiënten sterker en fitter hun behandeltraject ingaan, maar dan ook minder last hebben van angst, depressie, vermoeidheid en lymfoedeem. De fysiotherapeutische behandeling richt zich dan bijvoorbeeld op trainen tijdens chemotherapie om kracht en conditie zo optimaal mogelijk te houden en vermoeidheidsklachten te beperken. Een ander voorbeeld is het oefenen en verbeteren van de beweeglijkheid van de schouder om bijvoorbeeld de uitgangspositie aan te kunnen nemen voor bestraling van het borstgebied. Bewegen kan ook zorgen voor een betere nachtrust en een sterkere kwaliteit van de botten.  

Intake & behandeling

Tijdens de intake wordt allereerst goed in kaart gebracht welke klachten er zijn en wat de oncologiefysiotherapeut hierin kan betekenen. De behandeling kan bestaan uit: 

  • Krachtoefeningen met als doel om spierkracht en functie te herstellen of verbeteren. 
  • Conditietraining met als doel om het uithoudingsvermogen te verbeteren en hierdoor activiteiten langer en makkelijker vol te kunnen houden. 
  • Oefentherapie gericht op het verminderen van vermoeidheidsklachten. Vermoeidheid is een veelvoorkomende bijwerking van de medisch oncologische behandeling. We weten inmiddels uit onderzoek dat oefentherapie onder begeleiding van een gespecialiseerd fysiotherapeut een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verminderen van vermoeidheid.  
  • Oefentherapie gericht op het verbeteren van de beweeglijkheid van spieren en gewrichten (mobiliserende oefeningen en rekoefeningen). 
  • Litteken- en bindweefselbehandeling. Als er sprake is van littekens of verklevingen door operaties of bestralingen, kan dit behandeld worden met specifieke litteken- en bindweefseltechnieken of speciale tapetechnieken.  
  • Oedeemtherapie bij lymfoedeem.  
  • Ademhalings- en ontspanningsoefeningen.  
  • Informatie en advies over zelfmanagement, hulpmiddelen en mogelijkheden om zelfstandig te blijven bewegen en actief te blijven, eventueel onder deskundige begeleiding. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende organisaties die yoga, pilates, tai chi of hardlopen bij kanker aanbieden. 

Omdat er vaak een samenhang is tussen bepaalde klachten en beperkingen, werkt de oncologiefysiotherapeut vaak samen met bijvoorbeeld een diëtist, ergotherapeut, psycholoog of podotherapeut. In het Oncologie Netwerk Zuid Gelderland zijn gespecialiseerde hulpverleners in lokale oncologienetwerken in deze regio verenigd.  

Eefje Yih is MSc. Oncologiefysiotherapeut. Zij heeft een driejarige masteropleiding gevolgd en is aangesloten bij Oncologie Netwerk Zuid Gelderland, de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie, Onconet en het Nationaal Aya Jong en Kanker Zorgnetwerk.Hier kunt u direct een afspraak met Eefje plannen.

ONZE SPECIALISATIES

Heeft u nog vragen
of wilt u direct een afspraak maken?

Fysio Villa Westhof
Berg en Dalseweg 172
6522 CC Nijmegen

024 – 679 1645 info@fysiovillawesthof.nl
Direct een afspraak maken

Openingstijden:

Maandag:       07:00  –  18:00
Dinsdag:         08:00  –  16:30
Woensdag:     08:00  –  16:30
Donderdag:    07:00  –  18:00
Vrijdag:           08:00  –  18:00

Alle rechten voorbehouden Fysio Villa Westhof 2023 | Jacobs-IT Solutions