Ga naar de inhoud

Oedeemtherapie

Wat is (lymf)oedeem

De oedeemfysiotherapeut biedt begeleiding en behandeling van patiënten met (lymf)oedeem. Oedeem is een ophoping van vocht in het lichaam en kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Het ontstaat doordat het lichaam ineens meer oedeem produceert zoals bij een trauma of omdat het lymfstelsel minder goed functioneert of beschadigd raakt. Dit laatste kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van de behandeling bij (borst)kanker waarbij de operatieve behandeling en/of bestraling een negatieve invloed op het lymfstelsel hebben. Ook een bacteriële infectie (wondroos) kan leiden tot een toename van oedeem. Deze vormen van oedeem noemen we ook wel secundair lymfoedeem: het oedeem is ontstaan door een externe oorzaak. Er bestaat ook een aangeboren vorm van lymfoedeem die ontstaat doordat er in aanleg al minder, of minder goed functionerende lymfevaten zijn. Dit noemen we primair lymfoedeem. Naast de zwelling die ontstaat bij oedeem, ervaren patiënten soms ook pijn, bewegingsbeperkingen of een zwaar, vermoeid gevoel in het aangedane gebied.

Andere vormen van oedeem

Naast lymfoedeem bestaan er ook nog andere vormen van oedeem. Van algemeen oedeem is sprake als er een abnormale ophoping van vocht ontstaat ten gevolge van minder goed functionerende organen. We zien dit soms bij hart- of nierproblemen. Ook kan er sprake zijn van veneus oedeem. Dit oedeem wordt veroorzaakt door een minder goed functionerend (afvoerend) vaatstelsel en gaat vaak samen met bijvoorbeeld spataderen of een bruinverkleuring van de huid. Lipoedeem is weer een andere vorm, welke gekenmerkt wordt door een afwijkende vetverdeling over het lichaam en een aantal specifieke symptomen en kenmerken. Soms komen ook combinaties van bovenstaande vormen voor.

Intake en behandeling

Tijdens de intake wordt allereerst goed in kaart gebracht wat de oorzaak van het oedeem is, welke vorm het betreft en of behandeling door een oedeemfysiotherapeut geïndiceerd is. De behandeling kan bestaan uit:

  • Manuele lymfdrainage
  • Compressietherapie
  • Litteken- en bindweefselbehandeling. Als er naast het oedeem ook sprake is van littekens of verklevingen door operaties of bestralingen, kan dit behandeld worden met specifieke litteken- en bindweefseltechnieken of speciale tapetechnieken, zie onderaan deze pagina meer uitleg.
  • Met specifieke ademhalingsoefeningen kan invloed uitgeoefend worden op de afvoer van oedeem. Mobiliserende oefeningen kunnen juist helpen om de beweeglijkheid van het aangedane gebied te verbeteren en de spierpomp te activeren. Vaak zien we ook dat er sprake is van minder spierkracht. Krachtoefeningen kunnen dan helpen om kracht en functie te herstellen.
  • Advisering over zelfmanagement
  • Tot slot wordt er aandacht besteed aan het voorkomen van verergering van het oedeem. Een goede huidverzorging speelt een belangrijke rol om wondjes en infecties en daarmee een toename van het oedeem te voorkomen. Een gezonde leefstijl is eveneens belangrijk omdat bekend is dat overgewicht en obesitas een negatief effect op lymfoedeem hebben.

Er wordt vaak samengewerkt met een compressiespecialist met wie samen gekeken wordt naar de meest optimale en comfortabele vorm van compressie bijvoorbeeld in de vorm van therapeutisch elastische arm- of beenkousen.

Eefje Yih en Anna-Lena Zdarta zijn onze oedeemfysiotherapeuten. Zij hebben beiden de opleiding tot oedeemfysiotherapeut gevolgd en zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie (NVFL)Klik hier voor een afspraak.

 

ONZE SPECIALISATIES

Heeft u nog vragen
of wilt u direct een afspraak maken?

Fysio Villa Westhof
Berg en Dalseweg 172
6522 CC Nijmegen

024 – 679 1645 info@fysiovillawesthof.nl
Direct een afspraak maken

Openingstijden:

Maandag:       07:00  –  18:00
Dinsdag:         08:00  –  16:30
Woensdag:     08:00  –  16:30
Donderdag:    07:00  –  18:00
Vrijdag:           08:00  –  18:00

Alle rechten voorbehouden Fysio Villa Westhof 2023 | Jacobs-IT Solutions