Mindfulness

Wat is mindfulness?

Fysio Villa Westhof biedt Mindful Coaching. Mindful iets doen of zijn, betekent simpelweg met volle aandacht aanwezig zijn. Dit klinkt misschien simpel, maar heel vaak zijn we in gedachten ergens anders dan hier nu, waar ons lichaam zich bevindt. We zijn al bij een aankomend weekend of we zitten te kniezen over het verleden. Dit kan een gebeurtenis van tien jaar of tien minuten geleden zijn, iets waar we ons nog gekwetst of verdrietig over voelen. In wrok of boosheid blijven hangen, vreet energie en put u uit. Mindfulness is een vorm van neutraal waarnemen. U kunt uw ademhaling observeren, of de fysieke sensaties van dat moment, uw gedachtes of uw omgeving. Als u de omgeving of uw innerlijke wereld meer kunt observeren als een neutrale toeschouwer en met meer compassie dan kunnen er natuurlijk nog steeds onprettige (pijn), prettige of neutrale sensaties waar te nemen zijn. Ieder mens kent pijn en verdriet en komt in onprettige situaties. Dit is niet te vermijden. Het gaat erom te leren minder automatisch op bepaalde gevoelens te reageren, met bijvoorbeeld vermijding. Dus u observeert, maar gaat emoties niet meer uit de weg: u komt in beweging met uw inzichten. Het is juist dat omzetten van ideeën en inzichten naar acties, wat van belang is voor verandering. Mindfulness als techniek, als voorwaarden scheppend. Klik om een afspraak te maken.

Wat?

Wat we o.a. doen binnen de behandeling is oefenen in opmerkzaamheid. Hierdoor zullen bepaalde mentale patronen, bijv. het visualiseren van negatieve toekomstscenario’s, u meer gaan opvallen. Het maakt niet uit wat u opmerkt, het gaat om het leren opmerken. Deze innerlijke beweging brengt u weer terug in het nu. Bewustwording van patronen is de eerste stap naar verandering ervan. Ook werken we aan het vergroten en het verfijnen van het lichaamsbewustzijn, met technieken uit de Basic Body Awareness Therapy. Natuurlijk is er met nadenken en vooruit plannen helemaal niets mis en mindful zijn betekent ook zeker niet dat u moet proberen te stoppen met denken en alles maar gewoon accepteert, juist niet. Juist door helder te kunnen waarnemen waar de pijnpunten zitten, komt u in actie. Piekeren, zich veelvuldig zorgen maken en dingen blijven meeslepen in onze geest is daarentegen is niet zinvol en veroorzaakt stress en lichamelijke klachten.

Hoe?

Om onprettige gevoelens te vermijden kunnen we allerlei activiteiten overmatig gaan ondernemen; uitgaan, consumeren, drugs, alcoholgebruik, social media gebruik, reizen. Dit soort automatisch of onbewust gedrag kan worden doorbroken wanneer u bewuster mentaal aanwezig bent. Hierdoor kunt u uw innerlijke dialoog opmerken en uw commentaar op uzelf. Het opmerken van de taal die u dan gebruikt (bijv. : ik moet nu echt…. ik kan ook niks….) kan leiden tot meer compassie voor uzelf. Vaak hebben we allerlei ideeën over toekomstige gebeurtenissen. Is het een negatief en vervelend verhaal over de toekomst, dan zorgt dat nu voor angst en spanning in uw lichaam. De één krijgt er buikpijn van, een ander krijgt hoofdpijn of gaat hyperventileren. Dit zijn psychosomatische klachten.
U kunt zich door dit soort denkbeeldige scenario’s nu dus al steeds flink gespannen of angstig voelen. Ook kan een neiging bestaan steeds weer af te dwalen in het verleden, met wrok of spijtgevoelens, ook dit is niet bevorderlijk voor uw geluksgevoel. Dingen een plek geven en loslaten gaat makkelijker als u meer neutraal en met compassie naar uzelf kunt aannemen. Meer opmerkzaam te leven is een soort fitness voor de geest en verlevendigt alles. U kunt deze bewuste mentale staat van aanwezigheid vergroten en trainen. Een béétje zoals wanneer u op vakantie bent en u daar alles voor het eerst ziet. 

Wat kunt u doen?

 • Als u naar buiten gaat, probeer dan vijf nieuwe dingen op te merken in uw directe omgeving.
 • Doe vaker bewust slechts één ding tegelijk. Bijvoorbeeld naar buiten kijken in de trein of auto, zonder muziek.
 • Ga meerdere malen per dag bewust met uw aandacht naar de ademhaling. U hoeft niks te veranderen aan de ademhaling; u hoeft alleen maar waar te nemen met uw volledige aandacht. Observeer, blijf bij de sensaties, adem gewoon in en uit.
 • Zet vaker uw telefoon uit of stil op momenten dat u zich echt wilt concentreren. Of ga eens een dag zonder telefoon de deur uit.

Effecten

 • Meer en vaker een gevoel van geluk en tevredenheid;
 • Door gunstige veranderingen in de hersenen verdwijnen angst, stress, somberheid en irritatie makkelijker op het moment van ontstaan;
 • Beter geheugen en concentratievermogen;
 • Toename reactievermogen;
 • Minder chronische stress in het lichaam (bloeddruk);
 • Lagere ademfrequentie;
 • Lagere hartslagfrequentie;
 • Grotere hart ritme variabiliteit (HRV); hoe groter de variabiliteit; hoe groter het regulerend vermogen van ons autonome zenuwstelsel
 • Beter omgaan met pijn ;
 • Verlicht drugs/alcohol gebruik

Ter verdieping

Voor een verdiepende kijk op het ontstaan en voortbestaan van pijn, het leren omgaan met spanning, stress of met (traumatische) levensgebeurtenissen, kunnen wij u deze boeken van harte aanbevelen.

Boek
De keuze  &  Het Geschenk
Het nieuwe ademen
Hyperventilatie ontkracht
Trauma: herstel in eigen hand
Stand up filosoof
We zijn ons lichaam
Mijn lichaam. Mijn baby. Mijn keuzes. Bevallen als een feminist
Grip
Gelukkig zijn kun je leren
Stil de tijd
Pijn en het brein
Later is te laat
De zin van het bestaan
De grote vragen
Onverklaarbaar bewoond
Tumult bij de uitgang
Zo begint iedere ziener
En nu: digitaal detoxen
Geweldloze communicatie
Generatie 10WYS
Commentaries on living
Fuck it
Vriendschap
De mensendokter

Schrijver
Edith Eger
James Nestor
Chris Lennaerts
Babette Rothschild

Rene Gude
Aldo Houterman
Milli Hill
Rick Pastoor
Martin E.P Seligman
Joke Hermsen
J. Fleming & Vollenbregt
Simon Carmiggelt
Viktor E. Frankl
Simon Blackburn
Bert Keizer
Bert Keizer
Coen Simon
Bea Kalter
Marshall B. Rosenberg
Geertje Couwenberg
J. Krishamurti
John Parkins
Catharina de Haas
Arnon Grunberg

ONZE BEHANDELINGEN

Heeft u nog vragen
of wilt u direct een afspraak maken?

Fysio Villa Westhof
Berg en Dalseweg 172
6522 CC Nijmegen

024 – 679 1645
info@fysiovillawesthof.nl
Direct een afspraak maken

Openingstijden:

Maandag:       08:30 – 18:00
Dinsdag:         09:00 – 17:00
Woensdag:     09:00 – 17:00
Donderdag:    08:30 – 18:00
Vrijdag:           08:30 – 18:00

Alle rechten voorbehouden Fysio Villa Westhof 2020 | Jacobs-IT Solutions