Ga naar de inhoud

Pijn (spier, gewricht, houding)

Oorzaken

Pijn kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld als gevolg van een ontsteking, door overbelasting, degeneratieve veranderingen (zoals artrose), een verkeerde houding of als gevolg van een blessure, ongeluk of ziekte. Wij onderzoeken zorgvuldig waar de pijn vandaan komt en stellen een heldere diagnose. Zo kan direct een passende behandeling gestart worden. Ontstaat de pijn bijvoorbeeld als gevolg van een te gespannen spier of door een beknelde zenuw? Druk op de zenuw komt voor bij langdurige periodes in dezelfde houding zitten. Of door bepaalde bewegingen. Er zijn enkele plaatsen in het lichaam waar een zenuw beknelling vaker voorkomt doordat de zenuw dicht langs bepaalde structuren loopt. Dit is bijvoorbeeld het geval in de wervelkolom, schouder, pols (bijv. carpale tunnelsyndroom) en de knie.
Wilt u meer weten of wilt u een afspraak maken, neem dan gerust contact met ons op.

Behandeling

Pijn kan ook ontstaan als gevolg van overbelasting, denk bijvoorbeeld aan een tenniselleboog (epicondylitis). Ook te weinig beweging of kracht kan klachten doen ontstaan, dit is vaak het geval bij lage rugpijn. Daarnaast kan pijn ook als gevolg van een verkeerde of te eenzijdige houding ontstaan; dit geeft o.a. vaak nekklachten. De fysiotherapeut behandelt zeer uiteenlopende klachten die betrekking kunnen hebben op uw lichaamshouding, de mate van beweging en de conditie van uw spieren, pezen of gewrichten. Ook pijn als gevolg van littekens kunnen we behandelen middels taping, diepe dwarse massage technieken en bepaalde rekoefeningen. Dit leidt tot meer souplesse en betere beweeglijkheid en doorbloeding in het gebied rondom het litteken. Denk bijvoorbeeld aan pijn/stijfheid als gevolg van een mastectomie. Door angst, zorgen en pijn kunnen spieren langere tijd gespannen zijn. Ontspanningsoefeningen verlichten de pijn. 

Pijn kan naast acuut ook chronisch zijn. Chronische pijn is pijn die langer dan 3 maanden aanhoudt. Het woord “chronisch” betekent dus dat het al lang duurt. Het zegt nog niets over de toekomst. Bij chronische pijn heeft de pijn geen waarschuwingsfunctie meer en is er geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel. Toch heeft iemand pijn en wordt beperkt in zijn dagelijks leven. Ondanks allerlei behandelingen verdwijnen de klachten niet. Psychische en sociale factoren gaan steeds meer meespelen omdat allerlei dagelijkse activiteiten niet meer lukken en het steeds moeilijker wordt om positief te blijven. Lees hier meer over onze behandelingen bij dit soort pijn.

ONZE SPECIALISATIES

Heeft u nog vragen
of wilt u direct een afspraak maken?

Fysio Villa Westhof
Berg en Dalseweg 172
6522 CC Nijmegen

024 – 679 1645 info@fysiovillawesthof.nl
Direct een afspraak maken

Openingstijden:

Maandag:       07:00  –  18:00
Dinsdag:         08:00  –  16:30
Woensdag:     08:00  –  16:30
Donderdag:    07:00  –  18:00
Vrijdag:           08:00  –  18:00

Alle rechten voorbehouden Fysio Villa Westhof 2023 | Jacobs-IT Solutions