Ga naar de inhoud

Sport / blessures

Oorzaken van sportblessures

Fysio Villa Westhof biedt passende begeleiding bij herstel van blessures. Hoewel sporten erg gezond is, leidt het helaas soms tot blessures. Deze kunnen plots ontstaan als gevolg van een trauma, maar ook als gevolg van een langdurige overbelasting. De overbelasting kan ontstaan wanneer u de gewrichten, spieren of pezen op een verkeerde manier of teveel heeft belast. Een verkeerde houding, zwakte van bepaalde spieren of een verminderde mobiliteit van gewrichten zijn voorbeelden van aspecten die hier aan ten grondslag zouden kunnen liggen.
Bij overbelasting kunnen er bijvoorbeeld microscheurtjes in de pezen ontstaan. U voelt de pijn dan op de plek waarop de pees aan het botstuk vastzit. Dit kan zijn bij de pols, schouder, knie, hiel of een andere veelvoorkomende plek; de achillespees. Dit soort pijn is dus eigenlijk geen ontsteking van de pees, maar een blessure door microtrauma. Pezen zijn door hun specifieke weefselstructuur slecht doorbloed, daarom kan herstel lang duren. Heeft u een vraag of wilt u direct een afspraak maken, neem dan contact met ons op.

Behandeling

Fysiotherapie bij sportblessures kent veelal een graduele opbouw in belasting, waarbij er gekeken wordt naar het beginniveau, disfunctionele aspecten uit de keten en naar de vereisten die de sport vraagt. Op de juiste manier trainen, faciliteert het herstel van beschadigde structuren of zorgt ervoor dat structuren die (nog) niet in staat zijn tot herstel, worden opgevangen door andere structuren te trainen.
Een juiste diagnose is belangrijk. Dit bijvoorbeeld omdat een bursitus (slijmbeursontsteking van bijv. knie of heup) wél goed reageert op ontstekingsremmers, maar een peesblessure (die dus geen echte ontsteking is) niet. Met een echo kan het verschil goed worden gediagnosticeerd. Beiden vragen dus om een andere fysiotherapeutische behandeling. Soms vergt het veel discipline om weer veilig en pijnvrij uw sport te kunnen beoefenen. Wij helpen u hier graag bij.

Joost de Bruijn is onze schouder en sport specialist. Naast algemeen fysiotherapeut is hij ook sport en bewegingsdeskundige. Na zijn afstuderen heeft hij zich verder verdiept in aandoeningen van de schouder, neurodynamische therapie, sport-gerelateerde blessures en sport-specifieke krachttraining. 

ONZE SPECIALISATIES

Heeft u nog vragen
of wilt u direct een afspraak maken?

Fysio Villa Westhof
Berg en Dalseweg 172
6522 CC Nijmegen

024 – 679 1645 info@fysiovillawesthof.nl
Direct een afspraak maken

Openingstijden:

Maandag:       07:00  –  18:00
Dinsdag:         08:00  –  16:30
Woensdag:     08:00  –  16:30
Donderdag:    07:00  –  18:00
Vrijdag:           08:00  –  18:00

Alle rechten voorbehouden Fysio Villa Westhof 2023 | Jacobs-IT Solutions