Ga naar de inhoud

Duizeligheid

Duizeligheid

Fysiotherapie bij duizeligheid

Fysio Villa Westhof biedt behandeling bij duizeligheidsklachten. Duizeligheid is een zeer vervelende klacht die u in het dagelijks leven flink kan beperken. Er zijn vele omschrijvingen zoals; een draaisensatie, gevoel te bewegen, gevoel flauw te vallen, licht gevoel in het hoofd, wankel of zweverig gevoel bij lopen, dubbel of wazig zien en een onwerkelijk gevoel. Ook kunt u zich angstig voelen. Oorzaken kunnen soms zijn een periode van lange bedrust, een val op het hoofd,  hersenschudding, problemen met zien, neuritis vestibularis, migraine, ziekte van ménière of BPPD, of duizeligheid als bijwerking van bepaalde medicijnen. Ook leeftijd speelt een rol, boven de 65 jaar komt duizeligheid veel voor (Wijnhoud & Willems, 2009). Een combinatie van bovenstaande oorzaken is vaak het geval. Met vestibulaire revalidatie therapie werken we op verschillende vlakken aan het verminderen van de duizeligheid. 

BPPD

Een specifieke vorm van duizeligheid is de zogenaamde Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid, makkelijker gezegd: BPPD. Benigne betekent ‘goedaardig’ en paroxismaal staat voor ‘in aanvallen optredend’. BPPD is de meest voorkomende vorm van duizeligheid. Het kenmerkt zich door duizeligheid die opkomt enkele seconden na het maken van een specifieke beweging met uw hoofd, zoals voorover buigen, omrollen in bed, naar boven kijken en/of vanuit liggende houding overeind komen. Soms is de duizeligheid alleen ’s ochtends aanwezig en verdwijnt weer in de loop van de dag door dagelijkse activiteiten. De duizeligheid duurt meestal niet langer dan een minuut en is afwezig zolang het hoofd niet beweegt. Dit onderscheidt BPPD van andere vormen van duizeligheid. Hoewel deze duizeligheid heel beangstigend is en bijkomende klachten kunnen ontstaan zoals zweten, misselijkheid en/of braken, is het een ongevaarlijke aandoening die goed te behandelen is.

Hoe ontstaat BPPD?

BPPD heeft te maken met het evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan bestaat uit drie cirkelvormige buisjes in het binnenoor. In die buisjes beweegt een vloeistof mee met de bewegingen die u maakt. De positieduizeligheid ontstaat waarschijnlijk als er gruis/kristallen in die vloeistof zit. Deze kristalletjes zijn afkomstig uit een ander deel van het  binnenoor en kunnen zich verplaatst hebben. Ze zijn dan terecht gekomen op de zintuigcellen in het binnenoor en kunnen daar een soort opstopping vormen. Dit geeft een overprikkeling van de zintuigcellen en daarmee duizeligheid. De verplaatsing van kristallen kan ook ontstaan zijn na het stoten van uw hoofd, een val, na een operatie of na een lange periode van bedrust of griep. Ook door verouderingsprocessen kunnen ‘kristallen’ in uw binnenoor ontstaan, waardoor BPPD dus relatief veel bij oudere mensen voorkomt. Lees hier meer over behandeling van duizeligheidsklachten of maak direct een afspraak.

ONZE SPECIALISATIES

Heeft u nog vragen
of wilt u direct een afspraak maken?

Fysio Villa Westhof
Berg en Dalseweg 172
6522 CC Nijmegen

024 – 679 1645 info@fysiovillawesthof.nl
Direct een afspraak maken

Openingstijden:

Maandag:       07:00  –  18:00
Dinsdag:         08:00  –  16:30
Woensdag:     08:00  –  16:30
Donderdag:    07:00  –  18:00
Vrijdag:           08:00  –  18:00

Alle rechten voorbehouden Fysio Villa Westhof 2023 | Jacobs-IT Solutions