Ga naar de inhoud

Hyperventilatie

Fysiotherapie en hyperventilatie

Spanning en angst kunnen verschillende klachten veroorzaken. Hyperventileren is één van die klachten. Een andere term die wel wordt gebruikt voor hyperventilatie, is een angstaanval of paniekaanval. De term hyperventilatie betekent letterlijk ‘te veel ademen’. U ademt op een manier alsof u zich enorm inspant. Hyperventilatie is niet levensbedreigend, maar kan wel zeer beangstigend aanvoelen. 
Fysio Villa Westhof biedt deskundige begeleiding in de vorm van adem en ontspanningstherapie. Juiste voorlichting en uitleg over de klachten is erg belangrijk en kan klachten en angst sterk verminderen. Ademhalings- en/of ontspanningsoefeningen zijn hierbij de sleutel. U leert een aanval zelf te verminderen en uiteindelijk te voorkomen. Als u merkt dat u hyperventileert of als u andere verschijnselen van angst voelt opkomen, probeer dan in ieder geval uw uitademing te verlengen. Heeft u vragen, neem gerust contact met ons op. U kunt ook direct een afspraak maken.

Oorzaken

Bij angst en spanning raakt uw ademhaling van slag, vaak zonder dat u het zelf beseft. Angst is bij hyperventilatie vooral mentaal, er is meestal geen directe fysieke dreiging (meer). De herinnering aan een stressvolle gebeurtenis (bijv. een operatie) of angst voor een toekomstige gebeurtenis, kan wel weer een aanval opwekken. Langdurige stress en oververmoeidheid kunnen een rol spelen. Het lichaam gaat stresshormonen aanmaken, zoals adrenaline en cortisol. Het is alsof het lichaam zich voorbereidt op een inspanning (fight or flight reactie). U gaat vanzelf sneller ademhalen, uw hart gaat sneller kloppen en er gaat meer bloed naar de spieren en minder naar de organen. Het koolzuurgehalte stijgt en dit zorgt ervoor dat de kleine bloedvaten in het lichaam vernauwen, wat bijv. leidt tot tintelingen in de handen of wazig zien. 

Chronische hyperventilatie

Soms kan de ademhaling na een traumatische gebeurtenis of stressvolle periode verstoord blijven, vaak zonder dat u dit zelf in de gaten heeft. U ademt dan steeds ‘disfunctioneel’; u houdt de adem vaak in, bij spanning, u ademt hoog boven in de borstkas (thoracaal) uw buik is vaak gespannen hierdoor. Het diafragma, onze belangrijkste ademhalingsspier, raakt verkrampt en beweegt niet naar behoren. Deze verkramping en de chronische vernauwing van de kleine bloedvaten, kunnen verschillende klachten geven, zie hieronder.

Symptomen

 • ademnood en angst
 • hartkloppingen
 • pijn op de borst
 • tintelingen in handen en voeten
 • duizeligheid
 • de angst om flauw te vallen /daadwerkelijk flauw vallen
 • wazig zien
 • buikpijn
 • verlies van contact met de omgeving
 • stijfheid rond de mond /droge mond 
 • hoofdpijn 
 • misselijkheid 
 • vermoeidheid

De symptomen treden meestal niet altijd allemaal tegelijk op. De meeste mensen hebben angstgevoelens als reactie op de symptomen, maar angst kan ook een oorzaak zijn van hyperventilatie. Na een aanval van hyperventilatie kan er angst ontstaan voor een nieuwe aanval en die angst kan weer hyperventilatie in de hand werken. Zo ontstaat een vicieuze cirkel. 

Behandeling

Juiste voorlichting en uitleg over de klachten is erg belangrijk. Ademhalings- en/of ontspanningsoefeningen kunnen de klachten sterk verminderen. U leert een aanval zelf te verminderen en uiteindelijk te voorkomen. Bij chronische hyperventilatie is ontspanningstherapie en bewustwording van bepaalde fysieke signalen en mentale patronen erg zinvol. Wij kunnen u hierbij helpen.

Maak direct een afspraak via de site of neem contact met ons op via: info@fysiovillawesthof.nl of bel ons op 024 679 1645.

ONZE SPECIALISATIES

Heeft u nog vragen
of wilt u direct een afspraak maken?

Fysio Villa Westhof
Berg en Dalseweg 172
6522 CC Nijmegen

024 – 679 1645 info@fysiovillawesthof.nl
Direct een afspraak maken

Openingstijden:

Maandag:       07:00  –  18:00
Dinsdag:         08:00  –  16:30
Woensdag:     08:00  –  16:30
Donderdag:    07:00  –  18:00
Vrijdag:           08:00  –  18:00

Alle rechten voorbehouden Fysio Villa Westhof 2023 | Jacobs-IT Solutions