Meteen naar de inhoud

Ademtherapie en ontspanningstherapie

Ademtherapie en ontspanningstherapie

Gespecialiseerde adem en ontspanningstherapie kan verlichting bieden bij spanning gerelateerde klachten als hoofdpijn, slecht slapen, veelvuldig piekeren, aanhoudende spierpijn, hyperventilatie of vermoeidheid. In de behandelingen leert u signalen van oplopende spanning te herkennen, weer functioneel te ademen en bewegen, beter te ontspannen en het beter om te gaan met stress / spanning. U komt meer in contact met uw gevoelens, emoties en gedachten. Hieronder leest u kort over de effecten en vindt u een overzicht van de behandelmogelijkheden die wij aanbieden.

Effecten

Door het verbeteren van het lichaamsbewustzijn en zich meer bewust te worden van spanning en de ademhaling, zult u zich vertrouwder gaan voelen met gevoelens en fysieke sensaties, ook als deze moeilijk of verdrietig zijn. U kunt leren anders, meer flexibel in plaats van star, te reageren op (onvermijdelijke) stressvolle gebeurtenissen, situaties of periodes in het leven. U komt meer in contact met uw diepere gevoelens, emoties en gedachten. Het lichaamsbewustzijn kan verfijnder functioneren en uw reactie op stress of spanning wordt inzichtelijker. Spanning en signalen van oplopende spanning of stress worden eerder herkend en kunnen dan beter zelfstandig gereguleerd worden. In een toestand van ontspanning treden verschillende fysieke en mentale veranderingen op, zoals beschreven door Jan van Dixhoorn:

  • Spanningsvermindering: Afname van lichamelijke inspanning  – Verschuiving van ergotroop (sympaticus) naar trofotroop (parasympaticus).
  • Aandachtverschuiving: De mentale component van spanningsvermindering.
  • Herstel van evenwicht: Verschuiving van ergotroop /actie naar trofotroop/ rust.
  • Lichaamsbewustwording: herkennen van spanning / ontspanning.
  • Cognitieve herstructurering: het gesprek en het onder woorden brengen van ervaringen. Verandering van zelfbeeld is dan mogelijk. Wanneer de interpretatie negatief is, verhoogt dat de spanning. Dit kan leiden tot een vermijden van ontspanning.
  • Functioneel bewegen: efficiënt met hoge kwaliteit zonder overtollige bewegingen/inspanning, is vloeiend en natuurlijk.
  • Functioneel ademen: een flexibele aanpassing van het ademen aan wisselende omstandigheden en toestanden.


Optimaal en efficiënt door het leven bewegen kan alleen wanneer er evenwicht is, de ademhaling vrij is en wanneer we ons bewust zijn van hoe we dagelijks bewegen, ook in onze gedachtewereld. Het uiteindelijke doel is zelfstandig spanning te kunnen reguleren en dit kan u van pas komen in allerlei situaties of stressvolle periodes in het leven. Bewust ontspannen is een vaardigheid die u ook kunt leren. Het is juist niet passief en slap op een mat liggen slapen. Het is uw eigen kracht hervinden door helderheid te creëren in het bewustzijn en in het lichaam. Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen, bel of mailt u ons dan: info@fysiovillawesthof.nl 

Progressieve relaxatie

Ademtechnieken en ontspanningstechnieken gebaseerd op de methodiek van Edmund Jacobson (arts & psychiater). Het aanspannen en ontspannen van spiergroepen zorgt voor een toename van het lichaam /spierbewustzijn. U oefent in liggende houding één voor één spiergroepen aanspannen en vervolgens te ontspannen. Het doel is leren waarnemen hoe spanning in uw spieren aanvoelt en hoe de afwezigheid van spanning aanvoelt. Deze vaardigheid kunt u steeds toepassen in uw dagelijks leven, zodat spanningen zich minder opbouwen en echt forse fysieke klachten zullen veroorzaken.

Focusing

Focusing is op een effectieve manier aandacht geven aan emoties en diepere gevoelens. Het is als het ware innerlijk scherpstellen/focussen op hoe situaties of thema’s in je leven lijfelijk aanvoelen. Focussen helpt je om op een eenvoudige wijze in contact te komen met wat je lichaam je wil vertellen. 
Iemand die focust (of met hulp van een begeleider dat doet) geeft aandacht aan de felt sense. Dit is het totaal ervaren gevoel vanbinnen in het lijf over een situatie of onderwerp dat speelt. Het is dus geen emotie, hoewel een sterke emotie vaak het eerste is wat je lijf opmerkt. Maar de felt sense draagt veel meer informatie in zich. ‘Het’ heeft vaak meer tijd nodig om zich te laten voelen en vervolgens te beschrijven met  je eigen woorden die als het ware opkomen door met je aandacht bij dit ervaren gevoel van een thema of probleem te blijven. 

Voorbeeld:  ‘wanneer je aan je nieuwe collega/klasgenoot/buurman denkt, komt er steeds een vage, bedrukkende spanning op in je buik die je liever niet wilt voelen’   of: ‘na een emotioneel gesprek met je vader/moeder/zus blijf je een brok in je keel voelen, iets voelt nog niet afgerond, maar je weet nog niet precies waardoor’

Focusing is in de eerste instantie ontwikkeld in de jaren zestig, door Eugene Gendlin, een Amerikaanse hoogleraar in de psychologie en filosofie. Hij ontdekte dat ‘de succesvolle cliënt’ zelf iets deed wat bepalend was. Dit type cliënt besteedde namelijk uit zichzelf aandacht aan vaak nog vage innerlijke signalen, aan waarneembare, maar nog vage gevoelens. Hij/zij tast vanbinnen af hoe iets aanvoelt, emotioneel & lichamelijk. Deze methode is wereldwijd verder ontwikkeld en wordt ook in Nederland door psychotherapeuten als vervolgcursus aangeboden. Marijke Clabbers-Beldman heeft deze gevolgd bij Marion van den Boogaard psycholoog en senior Focustrainer bij Psychologiepraktijk Sentir.

Basic Body Awareness Therapy (BBAT)

Met de oefeningen van Basic Body Awareness Therapy wordt het lichaamsbewustzijn verfijnder gemaakt. Hiermee zal onnodige spierspanning of het inhouden van uw adem eerder opgemerkt worden, maar ook bepaalde emoties en gevoelens. Hierdoor verwerft u meer inzicht in de achtergrond / oorzaken van uw klacht. BBAT bestaat uit ademhalingsoefeningen en het tegelijkertijd met aandacht uitvoeren van eenvoudige en kleine bewegingen in zit, lig en stand. Deze combinatie zorgt voor een groter bewustzijn van het lichaam als geheel en van de vele lichamelijke en emotionele sensaties die waar te nemen zijn. Focussen om de aandacht te verleggen naar sensaties in ons lichaam. U leert emoties te voelen en daardoor preciezer te benoemen. Hierdoor kan een lichamelijke verschuiving optreden, u ervaart vaak een gevoel van opluchting doordat u heeft durven kijken en voelen hoe problemen zich manifesteren in uw lichaam. Daarnaast worden adviezen op maat gegeven met betrekking tot uw belasting (wat u op zich neemt) en belastbaarheid (wat u kunt hebben). Optimaal, efficiënt en gelukkig door het leven bewegen kan alleen wanneer er evenwicht is, de ademhaling vrij is en wanneer we ons bewust zijn van hoe we dagelijks bewegen, ook in onze gedachtewereld.

Mindfulness

Wat we o.a. doen binnen de behandeling is oefenen in opmerkzaamheid. Hierdoor zullen mentale patronen als het schetsen van negatieve toekomst scenario’s of dagdromen u meer gaan opvallen. Het maakt niet uit wat u opmerkt, het opmerken zelf brengt u weer terug in het nu. Het gaat er ook niet om je beter te voelen, maar beter te leren voelen. Bewustwording van patronen is de eerste stap naar verandering ervan. Ook werken we aan het vergroten van het lichaamsbewustzijn. Natuurlijk is er met nadenken en vooruit plannen helemaal niets mis en mindful zijn betekent ook zeker niet dat u moet proberen te stoppen met denken. Piekeren, zich veelvuldig zorgen maken en dingen blijven meeslepen in de geest is daarentegen is niet zinvol en veroorzaakt stress.

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)

NLP via Psychfysio is een verfrissende vorm van coaching. Er wordt gemaakt van diverse creatieve technieken om tot een andere zienswijze en daarmee soms oplossing van een probleem te komen. Het kan heel zinvol zijn om een probleem of vervelend gevoel dat speelt in uw leven eens op een geheel andere manier te benaderen dan erover te praten. Visualiseren is zo’n techniek. Topatleten maken hier ook veelvuldig gebruik van; door zich bijvoorbeeld heel precies voor te stellen/te visualiseren hoe de perfecte sprong uitgevoerd moet worden, worden dezelfde hersengebieden geactiveerd als bij daadwerkelijke beweging. Dit verbetert de fysieke prestatie. Door de gewenste staat te visualiseren en ook vooral van top tot teen te voelen in het lichaam, zal dit gevoel beter op te roepen zijn in moeilijke situaties. Hierdoor kunnen bepaalde moeilijke situaties toch veranderen in de toekomst, doordat u zelf anders zult kunnen reageren, minder verkrampt bijvoorbeeld. Door visualiseren en andere NLP technieken worden mensen zich ook meer bewust worden van het hypnotiserende, vaak negatieve effect van taal op het lichaam. In de innerlijke dialoog kunnen bepaalde overtuigingen spelen. Bijvoorbeeld; ‘mijn rug is kapot’, ‘ik kan maar beter op bed blijven liggen met deze pijn’, ‘het is beter dat ik niet veel beweeg’ of ‘de artsen begrijpen me niet’.  Allemaal overtuigingen en gedachten die een gezondheidsprobleem vaak niet verbeteren. Deze gedachtes veroorzaken ook weer spanningen. Met NLP kunt u deze niet-helpende overtuigingen beter kunnen herkennen en daarmee ook relativeren.

 

Bewegingstherapie

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat lichaamsbeweging stress verlagend werkt. Beweging helpt de lichamelijke balans te herstellen; afname van cortisol (stresshormonen) en toename van endorfine. Dit geeft een prettig gevoel, maar zorgt ook voor gevoel van weerbaarheid en mentale kracht. Bewegingstherapie bestaat uit het langzaam opbouwen en volhouden van meer dagelijkse beweging. Dit hoeft helemaal niet vijf dagen per week intensief. Per week zo’n 1-2 keer matig inspannen is ook al erg goed en geeft leidt ook tot veranderingen in uw gemoedstoestand. U voelt zich sterker, weerbaarder en meer stressbestendig. Ook hieruit blijkt weer de wisselwerking tussen ons lichaam en de geest.

Positieve Psychologie

Oefeningen en inzichten uit de Positieve Psychologie. Gebaseerd op het boek: ‘Gelukkig zijn kun je leren’ van Martin E.P Seligman. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een energiebalans, timemanagement en het in kaart brengen van uw unieke waarden en competenties. Het herkennen van uw pluspunten zet meer zoden aan de dijk dan het (blijven) corrigeren van uw zwakheden volgens Seligman.

Motivational interviewing

Gesprekstechnieken om tot blijvende gedragsverandering te komen. U gaat in zogenaamde ‘verandertaal’ over uw situatie spreken. Met verandertaal bedoelen we dat iemand zichzelf positief hoort spreken over een nieuwe situatie, de verandering. En over de capaciteiten die hij/zij bezit om de verandering aan te gaan en tot een succes te maken.

fotos-kleur-19

Feldenkrais methode

In de optiek van dhr. Moshe Feldenkrais houdt de manier van bewegen verband met de lichamelijke klachten. Door de manier van bewegen te veranderen, zullen ook de klachten afnemen. Het is een methode om nieuwe bewegingen aan te leren, maar niet alleen door het doen van oefeningen. Het idee van oefeningen doen omdat men niet sterk genoeg is klopt volgens Feldenkrais niet; klachten als chronische pijn, hebben te maken met de manier waarop iemand beweegt in zijn totaliteit. Binnen de therapie leert u efficiënter bewegen en met minder moeite.

Yoga

Yoga helpt u in diep contact te komen met uzelf, uw zenuwstelsel te ontspannen, ruimte in uw lijf en rust in uw hoofd te creëren. Fysio Villa Westhof werkt samen met yogadocent Lotte van Koningsveld van Hartje Yin Yoga.  Lotte heeft de opleiding tot yogadocent afgerond bij De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam. Een rustige vorm van yoga waarbij de nadruk ligt op het ontspannen van spieren en het bereiken van bindweefsel. De yin yoga lessen van Lotte zijn voor iedereen toegankelijk en u kunt altijd instromen. Hier vindt u de locaties en tijden.

Progressieve relaxatie

Ademtechnieken en ontspanningstechnieken gebaseerd op de methodiek van Edmund Jacobson (arts & psychiater). Het aanspannen en ontspannen van spiergroepen zorgt voor een toename van het lichaam /spierbewustzijn. U oefent in liggende houding één voor één spiergroepen aanspannen en vervolgens te ontspannen. Het doel is leren waarnemen hoe spanning in uw spieren aanvoelt en hoe de afwezigheid van spanning aanvoelt. Deze vaardigheid kunt u steeds toepassen in uw dagelijks leven, zodat spanningen zich minder opbouwen en echt forse fysieke klachten zullen veroorzaken.

Ademtechnieken en ontspanningstechnieken gebaseerd op de methodiek van Edmund Jacobson (arts & psychiater). Het aanspannen en ontspannen van spiergroepen zorgt voor een toename van het lichaam /spierbewustzijn. U oefent in liggende houding één voor één spiergroepen aanspannen en vervolgens te ontspannen. Het doel is leren waarnemen hoe spanning in uw spieren aanvoelt en hoe de afwezigheid van spanning aanvoelt. Deze vaardigheid kunt u steeds toepassen in uw dagelijks leven, zodat spanningen zich minder opbouwen en echt forse fysieke klachten zullen veroorzaken.