Ga naar de inhoud

Ademtherapie en ontspanningstherapie

Ademtherapie en ontspanningstherapie

Gespecialiseerde adem en ontspanningstherapie kan verlichting bieden bij spanning gerelateerde klachten als hoofdpijn, slecht slapen, veelvuldig piekeren, aanhoudende spierpijn, hyperventilatie of vermoeidheid. In de behandelingen leert u signalen van oplopende spanning te herkennen, weer functioneel te ademen en bewegen, beter te ontspannen en het beter om te gaan met stress / spanning. U komt meer in contact met uw gevoelens, emoties en gedachten. Hieronder leest u kort over de effecten en vindt u een overzicht van de behandelmogelijkheden die wij aanbieden.

Effecten

Door het verbeteren van het lichaamsbewustzijn en zich meer bewust te worden van spanning en de ademhaling, zult u zich vertrouwder gaan voelen met gevoelens en fysieke sensaties, ook als deze moeilijk of verdrietig zijn. U kunt leren anders, meer flexibel in plaats van star, te reageren op (onvermijdelijke) stressvolle gebeurtenissen, situaties of periodes in het leven. U komt meer in contact met uw diepere gevoelens, emoties en gedachten. Het lichaamsbewustzijn kan verfijnder functioneren en uw reactie op stress of spanning wordt inzichtelijker. Spanning en signalen van oplopende spanning of stress worden eerder herkend en kunnen dan beter zelfstandig gereguleerd worden. In een toestand van ontspanning treden verschillende fysieke en mentale veranderingen op, zoals beschreven door Jan van Dixhoorn:

  • Spanningsvermindering: Afname van lichamelijke inspanning  – Verschuiving van ergotroop (sympaticus) naar trofotroop (parasympaticus).
  • Aandachtverschuiving: De mentale component van spanningsvermindering.
  • Herstel van evenwicht: Verschuiving van ergotroop /actie naar trofotroop/ rust.
  • Lichaamsbewustwording: herkennen van spanning / ontspanning.
  • Cognitieve herstructurering: het gesprek en het onder woorden brengen van ervaringen. Verandering van zelfbeeld is dan mogelijk. Wanneer de interpretatie negatief is, verhoogt dat de spanning. Dit kan leiden tot een vermijden van ontspanning.
  • Functioneel bewegen: efficiënt met hoge kwaliteit zonder overtollige bewegingen/inspanning, is vloeiend en natuurlijk.
  • Functioneel ademen: een flexibele aanpassing van het ademen aan wisselende omstandigheden en toestanden.


Optimaal en efficiënt door het leven bewegen kan alleen wanneer er evenwicht is, de ademhaling vrij is en wanneer we ons bewust zijn van hoe we dagelijks bewegen, ook in onze gedachtewereld. Het uiteindelijke doel is zelfstandig spanning te kunnen reguleren en dit kan u van pas komen in allerlei situaties of stressvolle periodes in het leven. Bewust ontspannen is een vaardigheid die u ook kunt leren. Het is juist niet passief en slap op een mat liggen slapen. Het is uw eigen kracht hervinden door helderheid te creëren in het bewustzijn en in het lichaam. Hieronder leest u meer over hoe we dit kunnen aanpakken. Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen, stuur gerust een mail: info@fysiovillawesthof.nl 

Progressieve relaxatie

Ademtechnieken en ontspanningstechnieken gebaseerd op de methodiek van Edmund Jacobson (arts & psychiater). Het aanspannen en ontspannen van spiergroepen zorgt voor een toename van het lichaam /spierbewustzijn. U oefent in liggende houding één voor één spiergroepen aanspannen en vervolgens te ontspannen. Het doel is leren waarnemen hoe spanning in uw spieren aanvoelt en hoe de afwezigheid van spanning aanvoelt. Deze vaardigheid kunt u steeds toepassen in uw dagelijks leven, zodat spanningen zich minder opbouwen en echt forse fysieke klachten zullen veroorzaken.

Focusing

Focusing is op een effectieve manier aandacht schenken aan onze emoties en diepere gevoelens. Het is als het ware innerlijk scherpstellen/focussen op hoe situaties of thema’s in je leven lijfelijk aanvoelen. Focussen helpt je om op een eenvoudige wijze in contact te komen met wat je lichaam je wil vertellen. 
Iemand die focust (of met hulp van een begeleider dat doet) geeft aandacht aan de felt sense. Dit is het totaal ervaren gevoel vanbinnen in het lijf over een situatie of onderwerp dat speelt. Het is dus geen emotie, hoewel een sterke emotie vaak het eerste is wat je lijf opmerkt. Maar de felt sense draagt veel meer informatie in zich. Het lichamelijk ervaren gevoel van een situatie of probleem, heeft vaak even tijd nodig om zich te laten voelen en vervolgens te beschrijven met  je eigen woorden die als het ware opkomen door met je aandacht bij dit ervaren gevoel van een thema of probleem te blijven. Je luistert naar je binnenkant, naar hoe het lichaam als het ware met je communiceert, dit doet ons lichaam niet met woorden, maar het laat ons weten hoe het ermee is door middel van sensaties, spanningen, verkramping, gevoel van een brok in de keel etc
Voorbeeld:  ‘wanneer je aan je nieuwe collega/klasgenoot/buurman denkt, komt er steeds een vage, bedrukkende spanning op in je buik die je liever niet wilt voelen’  of: ‘na een emotioneel gesprek met je vader/moeder/zus blijf je een brok in je keel voelen, iets voelt nog niet afgerond, maar je weet nog niet precies waardoor’
Focussen op deze ervaren situaties helpt je te erkennen wat je precies dwars zat en helpt je erachter te komen wat het is dat je nu zo raakte in de situatie. Het gewoon erkenning kunnen geven, zorgt ervoor het ‘iets’/ het ervaren gevoel’ zich gezien/erkend voelt en dit geeft een daadwerkelijke lichamelijke verandering, het voelt lichter, kleiner etc. Focussen is ontwikkeld, of beter gezegd ontdekt, in de jaren zestig, door Eugene Gendlin een Amerikaanse hoogleraar in de psychologie en filosofie. Hij ontdekte dat ‘de succesvolle cliënt’ zelf iets deed wat bepalend was. Dit type cliënt besteedde namelijk uit zichzelf aandacht aan vaak nog vage innerlijke signalen, aan waarneembare, maar nog vage gevoelens. Hij/zij tast vanbinnen af hoe iets aanvoelt, emotioneel & lichamelijk. Kleine kinderen doen dit van nature al, zij hebben nog geen taal maar voelen natuurlijk ook alles. Het is dus eigenlijk iets wat ieder mens al kan, of weer kan leren. Vervolgens is de methode Focussen wereldwijd verder ontwikkeld en wordt ook in Nederland door psychotherapeuten als vervolgcursus aangeboden. Marijke Clabbers-Beldman heeft deze gevolgd bij Marion van den Boogaard, psychologe en senior Focustrainer bij Psychologiepraktijk Sentir.

Basic Body Awareness Therapy (BBAT)

Met de oefeningen van Basic Body Awareness Therapy wordt het lichaamsbewustzijn steeds meer verfijnd en subtieler. Hiermee zal onnodige spierspanning of het inhouden van de adem eerder opgemerkt worden, maar worden ook emoties en gevoelens helderder. Hierdoor verwerft u meer inzicht in de dieperliggende oorzaken van uw klachten. BBAT bestaat uit ademhalingsoefeningen en het tegelijkertijd met aandacht uitvoeren van eenvoudige en kleine bewegingen in zit, lig en stand. Deze combinatie zorgt voor een groter bewustzijn van het lichaam als geheel en van de vele lichamelijke en emotionele sensaties die waar te nemen zijn. Focussen om de aandacht te verleggen naar sensaties in ons lichaam. U leert emoties te voelen en daardoor preciezer te benoemen. Hierdoor kan een lichamelijke verschuiving optreden, u ervaart vaak een gevoel van opluchting doordat u heeft durven kijken en voelen hoe problemen zich manifesteren in uw lichaam. Daarnaast worden adviezen op maat gegeven met betrekking tot uw belasting (wat u op zich neemt) en belastbaarheid (wat u kunt hebben).
Optimaal, efficiënt en gelukkig door het leven bewegen kan alleen wanneer er evenwicht is, de ademhaling vrij is en wanneer we ons bewust zijn van hoe we dagelijks bewegen, ook in onze gedachtewereld.

Mindfulness

Wat we o.a. doen binnen de behandeling is oefenen in opmerkzaamheid. Hierdoor zullen mentale patronen als het schetsen van negatieve toekomst scenario’s of dagdromen u meer gaan opvallen. Het maakt niet uit wat u opmerkt, het opmerken zelf brengt u weer terug in het nu. Het gaat er ook niet om je beter te voelen, maar beter te leren voelen. Bewustwording van patronen is de eerste stap naar verandering ervan. Ook werken we aan het vergroten van het lichaamsbewustzijn. Natuurlijk is er met nadenken en vooruit plannen helemaal niets mis en mindful zijn betekent ook zeker niet dat u moet proberen te stoppen met denken. Piekeren, zich veelvuldig zorgen maken en dingen blijven meeslepen in de geest is daarentegen is niet zinvol en veroorzaakt stress.

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)

NLP via Psychfysio is een verfrissende vorm van coaching. Er wordt gemaakt van diverse creatieve technieken om tot een andere zienswijze en daarmee soms oplossing van een probleem te komen. Het kan heel zinvol zijn om een probleem of vervelend gevoel dat speelt in uw leven eens op een geheel andere manier te benaderen dan erover te praten. Visualiseren is zo’n techniek. Topatleten maken hier ook veelvuldig gebruik van; door zich bijvoorbeeld heel precies voor te stellen/te visualiseren hoe de perfecte sprong uitgevoerd moet worden, worden dezelfde hersengebieden geactiveerd als bij daadwerkelijke beweging. Dit verbetert de fysieke prestatie. Door de gewenste staat te visualiseren en ook vooral van top tot teen te voelen in het lichaam, zal dit gevoel beter op te roepen zijn in moeilijke situaties. Hierdoor kunnen bepaalde moeilijke situaties toch veranderen in de toekomst, doordat u zelf anders zult kunnen reageren, minder verkrampt bijvoorbeeld. Door visualiseren en andere NLP technieken worden mensen zich ook meer bewust worden van het hypnotiserende, vaak negatieve effect van taal op het lichaam. In de innerlijke dialoog kunnen bepaalde overtuigingen spelen. Bijvoorbeeld; ‘mijn rug is kapot’, ‘ik kan maar beter op bed blijven liggen met deze pijn’, ‘het is beter dat ik niet veel beweeg’ of ‘de artsen begrijpen me niet’.  Allemaal overtuigingen en gedachten die een gezondheidsprobleem vaak niet verbeteren. Met NLP kunt u deze niet-helpende overtuigingen beter kunnen herkennen en daarmee ook relativeren.

Bewegingstherapie

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat lichaamsbeweging stress verlagend werkt. Beweging helpt de lichamelijke balans te herstellen; afname van cortisol (stresshormonen) en toename van endorfine. Dit geeft een prettig gevoel, maar zorgt ook voor gevoel van weerbaarheid en mentale kracht. Bewegingstherapie bestaat uit het langzaam opbouwen en volhouden van meer dagelijkse beweging. Dit hoeft helemaal niet vijf dagen per week intensief. Per week zo’n 1-2 keer matig inspannen is ook al erg goed en geeft leidt ook tot veranderingen in uw gemoedstoestand. U voelt zich sterker, weerbaarder en meer stressbestendig. Ook hieruit blijkt weer de wisselwerking tussen ons lichaam en de geest.

Positieve Psychologie

Oefeningen en inzichten uit de Positieve Psychologie. Gebaseerd op het boek: ‘Gelukkig zijn kun je leren’ van Martin E.P Seligman. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een energiebalans, timemanagement en het in kaart brengen van uw unieke waarden en competenties. Het herkennen van uw pluspunten zet meer zoden aan de dijk dan het (blijven) corrigeren van uw zwakheden volgens Seligman.

Motivational interviewing

Gesprekstechnieken om tot blijvende gedragsverandering te komen. U gaat in zogenaamde ‘verandertaal’ over uw situatie spreken. Met verandertaal bedoelen we dat iemand zichzelf positief hoort spreken over een nieuwe situatie, de verandering. En over de capaciteiten die hij/zij bezit om de verandering aan te gaan en tot een succes te maken.

fotos-kleur-19

Feldenkrais methode

In de optiek van dhr. Moshe Feldenkrais houdt de manier van bewegen verband met de lichamelijke klachten. Door de manier van bewegen te veranderen, zullen ook de klachten afnemen. Het is een methode om nieuwe bewegingen aan te leren, maar niet alleen door het doen van oefeningen. Het idee van oefeningen doen omdat men niet sterk genoeg is klopt volgens Feldenkrais niet; klachten als chronische pijn, hebben te maken met de manier waarop iemand beweegt in zijn totaliteit. Binnen de therapie leert u efficiënter bewegen en met minder moeite.

Yoga

Yoga helpt u in diep contact te komen met uzelf, uw zenuwstelsel te ontspannen, ruimte in uw lijf en rust in uw hoofd te creëren. Fysio Villa Westhof werkt samen met yogadocent Lotte van Koningsveld van Hartje Yin Yoga.  Lotte heeft de opleiding tot yogadocent afgerond bij De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam. Een rustige vorm van yoga waarbij de nadruk ligt op het ontspannen van spieren en het bereiken van bindweefsel. De yin yoga lessen van Lotte zijn voor iedereen toegankelijk en u kunt altijd instromen. Hier vindt u de locaties en tijden.

Wat is de Polyvagaal theorie?

Stephen Porges, Amerikaans neurowetenschapper en hoogleraar psychiatrie heeft met zijn polyvagaal theorie, de werking van ons autonome zenuwstelsel verder genuanceerd. Begrip van de werking van ons zenuwstelsel helpt bij het beter begrijpen van chronische angst en pijn en de relatie tussen stress en klachten. Wil je hier meer over lezen, check dan de website van Deb Dana hier.
Haar boek ‘De polyvagaal theorie in therapie ‘ is ook in het Nederlands verkrijgbaar en is een absolute aanrader voor iedereen.

Hier een beknopte uitleg. Het autonome zenuwstelsel bestaat uit de volgende onderdelen.
1. het dorsale parasympathische systeem
2. het sympathische systeem 
3. het ventrale vagale systeem 
De nervus vagus is onze belangrijkste hersenzenuw die 1 & 3 aanstuurt. Diverse ruggenmergzenuwen zorgen voor de innervatie van ons sympatische systeem (2). De nervus vagus zenuw bestaat uit twee delen (en vele vertakkingen): een dorsale en ventrale tak. Wordt de dorsale tak geactiveerd door extreme schokkende gebeurtenissen dan treedt een reeks reacties in werking die hieronder beschreven worden. Is de ventrale tak van de n.vagus geactiveerd, dan voelen we ons veilig en verbonden met anderen. We kunnen rusten en herstellen, groei en verandering is mogelijk in deze staat.

Het dorsale vagale systeem
Dit is het deel van de nervus vagus dat ervoor zorgt dat het organisme bij gevaar in elkaar zakt, of zich klein maakt / samentrekt en de lichaamsfuncties zoals spijsvertering vertraagt.
Het is voornamelijk verbonden met onze organen en heeft naast processen van herstel te maken met eerst een oriënterende ‘freeze‘ bij gevaar. Als dit niet helpt: ‘shutting down’ de onbeweeglijkheidsreactie treedt dan in. Het draait in die situatie om energie conserveren en overleven. Gedrag: je ‘voor dood houden’, spieren verstijven ‘je stijf houden alsof je niet bestaat’ en dissociatie om het gevoel van overweldigende hulpeloosheid te vervagen.
Het sympatische systeem zorgt voor activatie, beweging en de meer primitieve vecht en vlucht responsen. Het uit zich vooral in romp en ledematen. Het is een actief vermijdingssysteemspieren die zich aanspannen zijn klaar voor actie; je hartslag verhoogt, je zet je schrap of duikt reflexmatig weg.
Het ventrale vagale systeem ook wel ‘sociale betrokkenheid systeem’ . Dit systeem zorgt er bijvoorbeeld voor dat we bij een conflict met elkaar kunnen blijven communiceren in plaats van direct te gaan vechten of vluchten. De ventrale vagus speelt een belangrijke rol bij het vermogen tot communicatie en is sterk verbonden met de préfrontale cortex. Onze capaciteit voor sociaal contact heeft hier de lichamelijke basis. Deze tak van de nervus vagus zenuw geeft de mogelijkheid tot kalmering en geruststelling, veiligheid en is naar beneden verbonden met het hart en longen en naar boven met de gezichtsspieren. 

Onderlinge beïnvloeding in het autonome zenuwstelsel.
Het oudste systeem (de dorsale vagus (1) onderdrukt bij hevige stress (zoals hevige pijn en/of angst) het sympathische systeem en blokkeert het sociale engagement systeem. In psychologische zin gesproken: in levensbedreigende situaties remt de dorsale vagus het mentaliserend vermogen (verdwijnen van compassie en begrip voor andere mensen).  Vechten of vluchten en zeker sociaal communiceren heeft in een hopeloze situatie immers geen zin meer. Het helpt wel als je volledig afgesloten voelt van de omgeving, van pijn en van je gevoelens op dat moment.
2 Het sympathische systeem onderdrukt in een bedreigende situatie het sociale-betrokkenheid systeem. Vechten of vluchten krijgt aldus de voorrang. Als dit systeem geregeld aanstaat, bijvoorbeeld bij chronische haast of spanning, dan kan iemand dat persoonlijk als ‘energiek’ en ‘normaal’ beleven (want hij/zij is er tenslotte aan gewend), maar een buitenstaander ziet de (heftige) opwinding en verhoogde arousal in de persoon wel.
3 De ventrale vagus (het sociale engagement systeem) heeft het vermogen beide andere systemen af te remmen en tot rust te brengen als die actief zijn bij een toestand van chronische stress.

De ventrale vagus / het sociale systeem kan geactiveerd worden door zelfregulatie of co-regulatie. Bijvoorbeeld in een therapiesetting, maar zeker ook prive met een begripvol persoon die je vertrouwt.

Trauma
Trauma wordt wel gedefinieerd als een ernstige geestelijke schok, die ontstaat door een nare ervaring in een bedreigende situatie en die een blijvende stoornis in het ons zenuwstelsel teweegbrengt omdat de gebeurtenis ons zo overweldigd heeft.
Trauma kan eenmalig zijn maar ook zich over een langere periode uitstrekken. Bij dreiging kun je denken aan een onveilige omgeving, emotioneel afwezige ouders, een eisende sociale omgeving (school, ouders, vrienden), seksueel misbruik maar ook bij pijn en angst b.v. ten gevolge van een ongeluk, operatie, infectie of blessure. Met in het achterhoofd de polyvagale theorie kunnen we begrijpen dat vooral de geconditioneerde reacties die gedomineerd worden door de dorsale vagus en het sympathische systeem, de overhand hebben in het dagelijkse functioneren van de persoon. De getraumatiseerde persoon leeft constant in verhoogde alertheid, met verhoogde spierspanning en gevoelens van uitputting en depressie. Het sociale interactiesysteem is fors geremd of inactief, wat daardoor zorgt voor verergering van klachten omdat iemand zich simpelweg niet open kan stellen voor verbinding, de mogelijkheden voor groei en verandering.

Als de opgebouwde defensieve energie zich niet ontlaadt in actie, bouwt dit alsmaar verder op en ervaar je in spanning in je spieren, stijfheid van gewrichten en rigiditeit bij bewegen o.a. ten gevolge van een verminderde coördinatie. Trauma heeft dus naast een mentale component ook absoluut een fysieke component.  De vastgehouden spierspanning is vaak een trigger die het sympathische systeem actief houdt.
Zo kan een vicieuze cirkel ontstaan van actie, die op de lange duur zal leiden tot activering van het eerste en oudste systeem de dorsale vagus. Men leeft, maar innerlijk ontstaat een staat van uitputting: gevoelens van onverschilligheid, depressie, schaamte, zelfhaat en tenslotte totale ‘afschakeling’: een staat van hypo arousal. Je zou dit meer als óverleven kunnen typeren. Is ons ventrale vagale systeem meestal geactiveerd en zijn de andere twee systemen normaal functionerend, dan ervaar je een prettig en licht leven en ondanks dat er tegenslagen zullen zijn, je systeem is veerkrachtig en vindingrijk genoeg om daarvan te reguleren.

 ² The polyvagal theory: neurophysiological foundations of emotions, attachment, communication, and self-regulation. Porges SW, 2011, New York, NY: Norton ³ Freeze for action: neurobiological mechanisms in animal and human freezing, Karin Roelofs, Donders Institute for Brain Cognition and Behaviour and Behavioural Science Institute, Radboud University Nijmegen.

 

ONZE SPECIALISATIES

Heeft u nog vragen
of wilt u direct een afspraak maken?

Fysio Villa Westhof
Berg en Dalseweg 172
6522 CC Nijmegen

024 – 679 1645 info@fysiovillawesthof.nl
Direct een afspraak maken

Openingstijden:

Maandag:       07:00  –  18:00
Dinsdag:         08:00  –  16:30
Woensdag:     08:00  –  16:30
Donderdag:    07:00  –  18:00
Vrijdag:           08:00  –  18:00

Alle rechten voorbehouden Fysio Villa Westhof 2023 | Jacobs-IT Solutions