Ga naar de inhoud

Nek / schouderklachten

Behandeling nekklachten

Een veelvoorkomende oorzaak van nekklachten is het aannemen van een bepaalde houding; in zit, lig of stand of door een verkeerde (snelle) beweging met het hoofd. Langdurig in eenzelfde houding blijven zorgt voor overbelasting van bepaalde spieren. Ook een verminderde belastbaarheid kan nekklachten doen ontstaan. Denk aan een periode waarin u veel stress of spanning ervaart, disfunctioneel ademen of (zwaar) langdurig gebruik van uw armspieren. U kunt dan last van nekpijn krijgen, die soms uitstraalt tot in de arm, bewegingsbeperking (bijv. moeite met omkijken), duizeligheid, verminderde concentratie, hoofdpijn of kaakklachten.
Nekpijn kan plotseling of geleidelijk ontstaan. Het kan gepaard gaan met een stijve nek of een acute bewegingsbeperking. Tevens kunt u hevige of zeurende pijnklachten ervaren in de nek of bij het bewegen van de nek. De pijn kan uitstralen naar de rug, schouders, armen of het hoofd. In sommige gevallen kan nekpijn ook spanningshoofdpijn veroorzaken. De behandeling bestaat uit het verhelderen van de oorzaak van uw klachten. Vervolgens maken we meteen een start met passende behandeling. Dit is meestal een combinatie van mobiliseren, detoniseren van de triggerpoints en dry needling. Gecombineerde behandeling is effectiever dan eenzijdig behandelen. Heeft u vragen of wilt u direct een afspraak maken, neem dan gerust contact met ons op.

Behandeling schouderklachten

De schouder is een complex gewricht. Dit komt doordat de schouder een extreme vorm van bewegingsvrijheid kent. Het is het meest beweeglijke gewricht in ons lichaam. Om toch voor voldoende stabiliteit te zorgen zit er om de schouder een heel netwerk van gewrichtsbanden, ligamenten en spieren. Bij het volledig omhoog bewegen van de arm beweegt niet alleen de schouder (art. humeri) zelf mee, maar ook het gewricht tussen sleutelbeen en borstbeen (art. sternoclavicularis), tussen sleutelbeen en schouderblad (art. acromioclavicularis) en tussen ribbenkast en schouderblad (art. scapulothoracalis). Disfunctie in het ene gewricht kan daardoor weer leiden tot disfunctie in het andere gewricht. Om tot een goede en effectieve behandeling te komen is een holistische kijk op het lichaam nodig, waarbij alle mogelijke verstorende aspecten uit de keten meegenomen moeten worden in de behandeling.

Heeft u pijn bij het bewegen van uw schouder, constant zeurende pijn of heeft u pijn als gevolg van een bepaalde beweging die u maakte? Straalt de pijn uit naar uw nek, armen, handen of schouderbladen? Is de pijn acuut (minder dan zes weken) of chronisch (langer dan 3 maanden)? Soms zijn de klachten specifiek te herleiden aan weefselschade en soms zijn er geen afwijkingen aan structuren zichtbaar. Wij onderzoeken middels specifieke schouderbewegingstesten uit waardoor uw pijn ontstaat en passen de behandeling hierop aan. Een juiste diagnose is van belang voor een goed herstel.

Aandoeningen van de schouder

Soms is er sprake van een slijmbeursontsteking. Dit leidt tot o.a. tot verminderde beweeglijkheid en zwelling in de schouder. Soms kan er een pees ingeklemd raken tussen de schouderkop en het schouder dak. Dit heet impingementOok kan de schouderkop uit de kom raken. Dan spreken we van een schouderluxatie. Hierna ontstaat soms instabiliteit van het schoudergewricht. Dit kan ook ontstaan als gevolg van de conditie van het bindweefsel, de banden of het schouderkapsel. Instabiliteit kan deels gecompenseerd worden met spierversterkende training van de spieren die de kop in de kom houden, de rotator cuff spieren.
Een frozen shoulder is erg pijnlijk en herstel kan lang duren. Het kapsel van de schouder kan ontsteken en verkleven. Soms is er geen duidelijke oorzaak hiervan. Een frozen shoulder geeft een doffe pijn en bewegingsbeperking. Fysiotherapeutische behandeling bestaat uit mobiliseren en bewegen binnen de pijngrens. Soms kan er ook ontstekingsremmende injectie worden gegeven door de orthopeed. Mocht dit niet voldoende helpen dan kan een operatie voorgesteld worden. De schouder wordt dan onder volledige narcose door bewogen. Bent u geopereerd dan is het van belang om na de ingreep onder begeleiding van een fysiotherapeut oefeningen te blijven doen om te zorgen dat schouder zo goed mogelijk blijft bewegen.

Joost de Bruijn is naast algemeen fysiotherapeut ook sport & bewegingsdeskundige. Na zijn afstuderen heeft hij zich verder verdiept in behandelingen van aandoeningen van de schouder, neurodynamische therapie, sport-gerelateerde blessures en sport-specifieke krachttraining en sportmassage technieken. Maak hier direct een afspraak.

ONZE SPECIALISATIES

Heeft u nog vragen
of wilt u direct een afspraak maken?

Fysio Villa Westhof
Berg en Dalseweg 172
6522 CC Nijmegen

024 – 679 1645 info@fysiovillawesthof.nl
Direct een afspraak maken

Openingstijden:

Maandag:       07:00  –  18:00
Dinsdag:         08:00  –  16:30
Woensdag:     08:00  –  16:30
Donderdag:    07:00  –  18:00
Vrijdag:           08:00  –  18:00

Alle rechten voorbehouden Fysio Villa Westhof 2023 | Jacobs-IT Solutions