Meteen naar de inhoud

Psychosomatische klachten

Wat zijn psychosomatische klachten?

Dit zijn uiteenlopende lichamelijke en/of psychische klachten die het gevolg zijn van een langdurige verstoring in de balans tussen spanning en ontspanning. Fysieke klachten zijn bijvoorbeeld aanhoudende spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, buikpijn zonder aanwijsbare lichamelijke oorzaak (zoals een ontsteking). Mentale klachten of veranderingen die u kunt voelen zijn: veel piekeren, slecht slapen, snel emotioneel of boos zijn, concentratieproblemen.
Andere klachten zijn; hyperventileren, pijn op de borst, hartkloppingen, duizeligheid of constant een gespannen of constant een onrustig gevoel. Al deze klachten zijn in wezen waarschuwingssignalen van ons lichaam. Rust nemen, doorademen, van houding veranderen, over problemen praten, of bepaalde situaties aan te pakken. Negeren en doorgaan met de status quo kan soms leiden tot een burn out. Het kan zinvol zijn om bij deze klachten (kortdurend) enige professionele hulp in te schakelen. Wij staan voor u klaar. Heeft u vragen, neemt u dan gerust contact met ons op.

Burn out

De situatie waarin iemand volledig tot stilstand komt, opgebrand is als het ware, ontstaat doordat men maar door blijft (en soms moet) gaan met een situatie die diep in het hart ongelukkig maakt. Dit kan werk gerelateerd zijn, maar het kan ook aan een relatie of studiekeuze liggen. Er speelt iets in het leven wat veel energie kost.  Een slepend conflict, een onverwerkte traumatische gebeurtenis of fysieke beperkingen kunnen u soms ook tot volledige stilstand/uitputting brengen. Mensen zijn dan ondanks alle fysieke klachten en vermoeidheid door blijven gaan. Alle alarmsignalen en gevoelens van onrust of verdriet zijn langdurig effectief genegeerd. Het is logisch dat uw zich in zo’n periode nog te moe voelt om bijv. een blokje om te gaan en soms is uit bed komen al te veel. U heeft geen reserves meer over. 
Een burn out is niet altijd gerelateerd aan een hoge werkdruk of veel werken. Er zijn veel mensen die zich op hun werk dagelijks enorm (fysiek) inspannen, maar daar mentaal (juist) geen last van hebben, omdat hun werkzaamheden hen voldoening geven en de arbeidsomstandigheden goed zijn.

Oorzaken

Onder spanning kan worden verstaan; ziekte, stress, niet passend werk of heftige emotionele levensgebeurtenissen. Een dierbare die overlijdt, een verhuizing, een arbeidsconflict, een inbraak, ongeluk of een relatiebreuk. Bij ieder mens brengt spanning andere effecten teweeg. Dat heeft voor een deel met draagkracht te maken, maar ook met eerdere levensgebeurtenissen/ervaringen die ons hebben getekend. Daarnaast speelt ook erfelijkheid een rol. Waar de één helemaal van overstuur raakt, is dezelfde gebeurtenis voor een ander veel minder stressvol. Ook het hebben van ondersteunende relaties met familie of vrienden is heel belangrijk. Al is het maar één persoon, of een klein clubje, dit echte ondersteunende en veilige contact is heel belangrijk voor ons gevoel van welbevinden en levenslust. U weet; op diegene kan ik altijd rekenen. Verbinding voelen met andere mensen kortom.

Er zijn daarnaast weinig momenten meer waarop men echt even niets doet en alle informatie en ervaringen laat bezinken. Terwijl dit ‘vervelen’ juist zo belangrijk is om rust te creëren in ons hoofd, om te verwerken en nieuwe dingen te plannen. Het lichaam kan spanning en stress gedurende een tijd compenseren, voordat klachten zich manifesteren. Maar houden stressvolle omstandigheden langere tijd aan én lukt het daarnaast niet u om voldoende te ontspannen, dan kunt u zich vermoeid, angstig, lusteloos en gestrest gaan voelen. Het zelf herstellend vermogen schiet tekort. De belasting (wat u overkomt of wat u doet) is als het ware te hoog voor de belastbaarheid (wat u aankunt). Uw weerstand kan in zo’n stressvolle periode afnemen waardoor sneller klachten kunnen verergeren. Klik hier voor onze behandelmogelijkheden.

Tijdsgeest

De huidige tijdsgeest en de wijze waarop onze samenleving momenteel functioneert, wordt door heel veel mensen als stressvol ervaren. Een burn out is een veelvoorkomend verschijnsel in de Westerse samenleving geworden. Er worden vaak hoge eisen aan ons gesteld. Tegelijkertijd wordt er vaak weinig ruimte geboden om te herstellen van bijvoorbeeld een ziekte of burn out. We leggen ook onszelf veel eisen op. De één is daarbij meer perfectionistisch ingesteld dan de ander. Door vergaande individualisering op allerlei vlakken, is ook eenzaamheid een groot probleem waar veel (ook jonge) mensen mee te maken hebben. Hierdoor kunnen de belangrijke en ondersteunende relaties met andere mensen verminderen of geheel niet ontstaan, waardoor u zich nog meer gespannen zult voelen en daardoor meer last zult hebben van klachten. Als de gevoelens te onprettig worden, leiden we onszelf vaak af met een heel scala aan activiteiten. Denk aan tv kijken, social media, uitgaan, middelengebruik, consumeren, shoppen of reizen. Sommige strategieën zijn wat gezonder dan andere en kunnen langer worden volgehouden voordat ook deze niet meer voldoende rust creëren. Door gevoelens /emoties langdurig te vermijden kunnen bovengenoemde psychosomatische klachten ontstaan. 
Heeft u vragen of wilt u meer weten over behandeling? Neem gerust contact met ons op.