Ga naar de inhoud

Psychosomatische klachten

Wat zijn psychosomatische klachten?

Dit zijn uiteenlopende lichamelijke klachten die het gevolg zijn van een ernstige verstoring in de balans tussen belasting en belastbaarheid. Fysieke klachten zijn bijvoorbeeld aanhoudende spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, buikpijn zonder aanwijsbare lichamelijke oorzaak (zoals een ontsteking), duizeligheid, vermoeidheid. Mentale klachten of veranderingen die erbij ontstaan: piekeren, slaapproblemen, snel emotioneel of boos zijn, concentratieproblemen. Andere veelvoorkomende klachten: disfunctioneel ademen: je adem vaak inhouden, hoog ademen, constant een gespannen of onrustig gevoel. Al deze klachten zijn in wezen waarschuwingssignalen van ons lichaam. Ze zeggen ons verschillende dingen: rust nemen, doorademen, van houding veranderen, over problemen praten, bepaalde situaties aan te pakken of hulp in te schakelen, contact maken met onverwerkte emoties en gevoelens. Negeren en doorgaan met de status quo kan soms leiden tot een burn out. Het kan zinvol zijn om bij deze klachten (kortdurend) professionele hulp in te schakelen. Wij staan voor u klaar. Heeft u vragen, neemt u dan gerust contact met ons op.

Oorzaken

Onder belasting/spanning kan worden verstaan; ziekte, verkeersongelukken, stressvol werk of heftige emotionele levensgebeurtenissen. Bijvoorbeeld: een sterfgeval van een dierbare persoon, een verhuizing, een arbeidsconflict, een traumatische bevalling, een inbraak, ongeluk of een echtscheiding. Bij ieder mens brengt spanning andere effecten teweeg. Dat heeft voor een deel met draagkracht te maken, maar ook met eerdere levensgebeurtenissen/ervaringen die ons hebben gevormd. Een erg belangrijk aspect daarin is het gezin / sfeer waarin je bent opgegroeid, heb je je daar veilig kunnen hechten of niet. De vroege jeugd is van grote invloed op hoe ons zenuwstelsel zich vormt en hoe het in de toekomst op stress reageert. Daarnaast speelt ook erfelijkheid een rol. Waar de één helemaal van overstuur raakt, is dezelfde gebeurtenis voor een ander veel minder stressvol. Het hebben van ondersteunende en veilige relaties met familie of vrienden is heel belangrijk voor ons mensen. Al is het maar één persoon, of een klein clubje, dit echte ondersteunende en veilige contact is zo belangrijk voor ons gevoel van welbevinden en levenslust. Verbinding voelen en tijd doorbrengen met andere mensen waarbij je je veilig en op je gemakt voelt is cruciaal.
Er zijn daarnaast weinig momenten meer waarop men echt even niets doet en alle informatie en ervaringen van het leven eens laat bezinken. Terwijl dit ‘vervelen’ juist zo belangrijk is om rust te creëren in ons hoofd, om te verwerken en nieuwe dingen te plannen. Het lichaam kan spanning en stress gedurende een tijd dragen, voordat klachten zich manifesteren. Maar houden stressvolle omstandigheden langere tijd aan én lukt het daarnaast niet u om voldoende te ontspannen, dan kunt u zich vermoeid, angstig, lusteloos en gestrest gaan voelen. Het zelf herstellend vermogen schiet tekort. De belasting (wat u overkomt of wat u doet) is als het ware te hoog voor de belastbaarheid (wat u aankunt). Uw weerstand kan in zo’n stressvolle periode afnemen waardoor sneller klachten kunnen verergeren. Klik hier voor onze behandelmogelijkheden.

Burn out

De situatie waarin iemand volledig tot stilstand komt, opgebrand is als het ware, ontstaat doordat men maar door blijft (en soms moet) gaan met een situatie die diep in het hart ongelukkig maakt. Dit kan werk gerelateerd zijn, maar het kan ook aan een relatie of studiekeuze liggen. Er speelt iets in het leven wat veel energie kost.  Een slepend conflict, een onverwerkte traumatische gebeurtenis of fysieke beperkingen kunnen u soms ook tot volledige stilstand/uitputting brengen. Mensen zijn dan ondanks alle fysieke klachten en vermoeidheid door blijven gaan. Alle alarmsignalen en gevoelens van onrust of verdriet zijn langdurig effectief genegeerd. Het is logisch dat uw zich in zo’n periode nog te moe voelt om bijv. een blokje om te gaan en soms is uit bed komen al te veel. U heeft geen reserves meer over. Een burn out is niet altijd gerelateerd aan een hoge werkdruk of veel werken. Er zijn veel mensen die zich op hun werk dagelijks enorm (fysiek) inspannen, maar daar mentaal (juist) geen last van hebben, omdat hun werkzaamheden hen voldoening geven en de arbeidsomstandigheden goed zijn.

Tijdsgeest

De huidige tijdsgeest en de wijze waarop onze samenleving momenteel functioneert, wordt door heel veel mensen als stressvol ervaren. Een burn out is een veelvoorkomend verschijnsel in de Westerse samenleving geworden. Er worden vaak hoge eisen aan ons gesteld. Tegelijkertijd wordt er vaak weinig ruimte geboden door de werkgever om te herstellen van bijvoorbeeld een ziekte of na de komst van een kind. We leggen ook onszelf veel eisen op. De één is daarbij meer perfectionistisch ingesteld dan de ander. Door vergaande individualisering op allerlei vlakken, is ook eenzaamheid een groot probleem waar veel (ook jonge) mensen mee te maken hebben. Hierdoor kunnen de belangrijke en ondersteunende relaties met andere mensen verminderen of geheel niet ontstaan, waardoor u zich nog meer gespannen zult voelen en daardoor meer last zult hebben van psychosomatische klachten. Als de gevoelens te moeilijk of verdrietig worden, leiden we onszelf vaak af met een heel scala aan activiteiten. Denk aan tv kijken, social media, uitgaan, verdoving met alcohol of drugs, consumeren, shoppen, reizen. Alles om ons maar minder naar te voelen. Sommige strategieën zijn wat gezonder dan andere en kunnen langer worden volgehouden tot er een moment komt dat ook deze zaken niet meer voldoende rust creëren. Door gevoelens /emoties langdurig te vermijden kunnen bovengenoemde psychosomatische klachten ontstaan. Heeft u vragen of wilt u meer weten over onze behandelmogelijkheden bij deze klachten? Neem gerust contact met ons op.

ONZE SPECIALISATIES

Heeft u nog vragen
of wilt u direct een afspraak maken?

Fysio Villa Westhof
Berg en Dalseweg 172
6522 CC Nijmegen

024 – 679 1645 info@fysiovillawesthof.nl
Direct een afspraak maken

Openingstijden:

Maandag:       07:00  –  18:00
Dinsdag:         08:00  –  16:30
Woensdag:     08:00  –  16:30
Donderdag:    07:00  –  18:00
Vrijdag:           08:00  –  18:00

Alle rechten voorbehouden Fysio Villa Westhof 2023 | Jacobs-IT Solutions