Ga naar de inhoud

Neuro dynamische mobilisaties & massage

Slide en tension technieken

Fysio Villa Westhof biedt passende behandeling bij zenuw gerelateerde pijnklachten of beknellingen. Het doel van neuro dynamische therapie is om zoveel mogelijk ruimte voor de desbetreffende zenuw te creëren, zodat deze niet in bepaalde houdingen of bepaalde momenten bedrukt of op spanning komt. Bij deze vorm van manuele bewegingstherapie worden de structuren die voor verminderde beweeglijkheid van de zenuw zorgen opgespoord en soepeler gemaakt. De zenuw zelf wordt middels zogenaamde “slide” en “tension” technieken beweeglijker gemaakt. Dit zorgt voor afname van klachten.

fotos-kleur-29

Massage

Verschillende onderzoeken tonen aan dat massage veel positieve effecten teweeg brengt, zowel bij gezonde mensen met musculoskeletale pijn (spierpijn) als bij mensen met pijn bij kanker en pijn na operaties. De fysiotherapeut is dé professional op het gebied van houding en beweging. Het bewegend functioneren van de mens is onze expertise. Wij beschikken over uitgebreide kennis van de anatomie van de spieren, weefsels, gewrichten. Hieronder leest u meer over de verschillende vormen die wij aanbieden; sportmassage triggerpointmassage en bindweefselmassage/ littekenmassage en zwangerschapsmassage

Sportmassage

Een intensieve vorm van massage met krachtige deep tissue massagetechnieken. Deze technieken verbeteren de bloedcirculatie en bevorderen daarmee de afvoer van afvalstoffen en vocht en zorgen voor een betere toevoer van zuurstof en voedingstoffen.
Joost de Bruijn is onze fysiotherapeut en sportspecialist die zich gespecialiseerd heeft in sport gerelateerde klachten en behandeling. Klik hier voor een afspraak.

Effecten van sportmassage zijn:
Betere lichamelijke conditie en spierherstel optimaliseren, sneller herstel van eventuele blessures, het voorkomen van blessures, afname vermoeidheid, spierpijn, stijfheid, kramp en vochtophoping en een betere doorbloeding. Sportmassage is voor niet-sporters ook een aanrader, omdat het een ontspannende en herstellende werking op het lichaam heeft. Niet-sporters kunnen dezelfde klachten hebben als sporters. Dit kan bijvoorbeeld door een verkeerde werkhouding of stress komen. Sportmassage kan toegepast worden voor, tijdens of na het sporten/ training/ wedstrijd.

 • Vooraf: een meer stimulerende massage, zodat het lichaam klaar is om optimaal te presteren. Betere doorbloeding, spieren voorbereiden op de prestatie.
 • Tijdens: Focus op ontspanning. Tijdens het sporten kan het prettig zijn om specifieke spiergroepen juist te detoniseren/ontspannen.
 • Na: Focus op herstel en ontspanning. Voorkomen van spierpijn en een snellere hersteltijd zijn effecten. Het lichaam wordt zo beter voorbereid op een volgende inspanning. Tijdens het sporten is het doel de versnelde afvoer van afvalstoffen en vocht in de spieren. De massage zorgt dan voor minder spierpijn en minder kans op blessures.

Triggerpoint massage

Deze massage is gericht op het de-activeren van triggerpoints. Triggerpoints zijn lokale verhardingen in de spieren. Ze zijn voelbaar in de vorm van een streng of een zogenaamde knoop. Triggerpoints kunnen lokaal een scherpe pijn geven, maar ook uitstralen naar andere delen van het lichaam. De strakke spierstrengen en ‘spierknoopjes’ in de spiervezels worden met triggerpointmassage losgemaakt waardoor de spierspanning afneemt en de normale stofwisseling zich herstelt. Pijn neemt hierdoor af en doorbloeding verbetert. Met rekoefeningen wordt het effect langer behouden. Triggperpoint massage kan bij onze praktijk gecombineerd worden met dry needling voor een optimaal effect.

Bindweefselmassage

Bindweefsel is rekbaar weefsel dat overal in het menselijk lichaam voorkomt. Dankzij de vezelstructuur houdt het alle onderdelen van het lichaam bij elkaar, zoals huidcellen, gewrichten, spieren en organen. Bindweefsel geeft steun en verbindt organen, maar het biedt ook bescherming. Het bindweefsel beschermt de organen en kapselt onder andere zenuwen, bloedvaten en lymfebanen in. Het verbindt de huid met de spieren, hecht spieren aan beenderen (door middel van pezen) en bedekt bloedvaten. De bindweefsellaag, de laag tussen de spieren en de huid, kan verkleefd zijn. Om dit te verminderen kan het bindweefsel gemasseerd worden. Indien er sprake is van blokkades ofwel verklevingen voelt dit als een verhoogde spanning en kan de huid minder goed verschoven worden. De huid zit als het ware ‘vast’ aan zijn onderlaag. Het losmaken van de verklevingen kan een positief effect hebben op onderstaande klachten.

 • hoofdpijn en migraine
 • maag- en darm aandoeningen, buikklachten
 • doorbloedingsstoornissen, vaatfunctie
 • slapeloosheid
 • verslapte of slecht doorbloede huid

cellulitis, striae en littekenweefsel

Litteken massage

Een pijnlijk litteken kan ook ontstaan na bijv. een heupoperatie of na keizersnede. Een litteken ontstaat bij diepe schade aan de huid. Wanneer alleen de opperhuid beschadigd is, zal er een schaafwond zichtbaar zijn en ontstaat geen litteken. Littekens bestaan uit bindweefsel. Dit vervangt het normale huidweefsel vervangt zodra dit beschadigd is door trauma, operatie of ziekte.
Het effect van de massage beperkt zich niet alleen tot de huid maar werkt door op andere delen van het lichaam. Alle inwendige organen en andere delen van het lichaam hebben namelijk een projectiegebied op het bindweefsel. Door deze bindweefselzones te stimuleren, worden ook de andere samenhangende delen van het lichaam gestimuleerd en zullen blokkades verminderen. Tevens krijgen zenuwuiteinden in de huid en in het bindweefsel door de massage een stimulans. De massagetechnieken bij bindweefsel zijn soms oppervlakkig en soms intensief. Afhankelijk van de klachten duurt een bindweefselmassage tien minuten tot maximaal een half uur. Indien iemand sterk op de behandeling reageert, zal de fysiotherapeut niet te lang doorgaan. Een bindweefselmassage wordt niet altijd als even prettig ervaren. Vastzittend bindweefsel geeft namelijk een stekend en knijpend gevoel. 

Effecten massage

 • Minder pijn: massage is direct na de behandeling effectiever in het verminderen van pijn dan een placebo en zelfs dan actieve therapie, waaronder fysiotherapie. Echter; actieve therapie is na 6 maanden follow-up effectiever!
 • Bewegingstoename: massage is effectiever dan een placebo op range of motion (mate van beweeglijkheid) direct na de behandeling, maar actieve therapie is effectiever dan massage.
 • Stemming en kwaliteit van leven: massage is effectiever dan actieve behandeling als het gaat om het verbeteren van de stemming en ook kwaliteit van leven. (Crawford C, Boyd C, Paat C, et al. The impact of massage therapy on function in pain populations. A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials: Part I, patients experiencing pain in the general population) 

Dus: alleen maar masseren als behandeling is géén goede keuze. Het geeft wel acute pijnverlichting maar bij het beëindigen van de therapie blijkt dat een actieve benadering een beter pijnstillend effect heeft op langere termijn. En om meer beweeglijkheid te verkrijgen is actieve therapie natuurlijk de beste keuze. Maar daarmee zou massage niet moeten worden afgeschreven worden binnen de fysiotherapeutische behandeling in onze optiek. Denk hierbij aan de bovenstaande effecten als verbetering van stemming en kwaliteit van leven, bij mensen met forse pijnklachten a.g. van kanker of een operatie. Een goede massage kan bij een patiënt met een uitgeput immuunsysteem, een indrukwekkende en revitaliserende stimulans geven. Soms kan medicatie ook verminderd worden. Algemene aandachtspunten bij iedere massage zijn: 
-na een massage is het goed om veel water te drinken om de opgehoopte afvalstoffen beter te kunnen afvoeren.
-geen massage bij koorts, ontsteking of een open wond, niet na spierscheuring of kneuzing.
Heeft u vragen of wilt u direct een afspraak maken, neem gerust contact met ons op.

 

ONZE SPECIALISATIES

Heeft u nog vragen
of wilt u direct een afspraak maken?

Fysio Villa Westhof
Berg en Dalseweg 172
6522 CC Nijmegen

024 – 679 1645 info@fysiovillawesthof.nl
Direct een afspraak maken

Openingstijden:

Maandag:       07:00  –  18:00
Dinsdag:         08:00  –  16:30
Woensdag:     08:00  –  16:30
Donderdag:    07:00  –  18:00
Vrijdag:           08:00  –  18:00

Alle rechten voorbehouden Fysio Villa Westhof 2023 | Jacobs-IT Solutions